Uit een onderzoek waar maar liefst 14.000 mensen aan hebben meegedaan, blijkt dat hardlopen een betere remedie is tegen depressieve gevoelens, dan speciaal daarvoor bedoelde medicatie. Onderzoekers raden artsen dan ook aan om regelmatig sporten onderdeel te maken van een herstelplan voor mensen die kampen met depressies.

Niet alleen hardlopen, want ook sporten als wandelen, yoga of krachttrainingen zouden volgens de onderzoekers – die dus 14.000 mensen uit verschillende landen hebben onderzocht – een positief effect hebben op de mentale gezondheid en daarmee een goed alternatief kunnen zijn op in veel gevallen zware medicatie. Zelfs een hele lichte workout zou al goed zijn tegen depressieve klachten. In vergelijking tot antidepressiva zouden de effecten van sporten ‘opvallend positief’ zijn.

Overigens zeggen de onderzoekers niet dat er direct gestopt zou moeten worden met medicatie. Uit hetzelfde onderzoekt blijkt namelijk ook dat bij mensen die antidepressiva slikken én gaan sporten, de medicatie nog beter leek te werken.

Het onderzoek is te vinden in vakblad ‘The BMJ’.