Dat triathlon steeds populairder wordt is algemeen bekend, maar nu blijkt ook de verhouding van het aantal vrouwen binnen de sport sterk toe te nemen. Dat is goed nieuws! Niet alleen omdat vrouwen hiermee bewijzen wel degelijk gebouwd te zijn voor dit soort zware inspanningen, maar ook omdat ze vaker racen voor een goed doel en ze de sport minder individualistisch beleven. Een paar leuke feitjes en cijfers uit een onderzoek onder bijna 3000 triatleten in het Verenigd Koninkrijk van de Triathlon Industry Association (TIA).
- Daar waar in 2013 nog slechts 26% van het aantal triatleten vrouw was, groeide dat tot een aandeel van 32% in 2018.
- Vrouwen nemen regelmatiger deel aan trainingskampen in het buitenland.
- Er wordt door vrouwen vaker geracet om geld in te zamelen voor een goed doel.
De reactie van de voorzitter van de TIA, Jane Hansom, op deze onderzoeksuitkomsten: ,,Of het nou coaching is of trainingen, lidmaatschap bij een club of de lokale sportschool, vrouwelijke triatleten laten hun aanwezigheid duidelijk blijken. Dit is bemoedigend om te zien en we kijken dan ook uit naar nog meer diversiteit.”
(tekst gaat verder onder foto)
Ook Richard Belderok, race director van Challenge Almere-Amsterdam, gaf aan dit te herkennen in de cijfers. Zo groeide de deelname van vrouwen op de hele triathlon van 10% in 2012 tot 15% in 2019. Op de halve ontwikkelde dit zich nog sterker, namelijk van 14% in 2012 tot 22% voor aankomende editie. Onderstaande tabel geeft een leuk overzicht van de groei door de jaren heen.
(tekst gaat verder onder tabel)
Andere interessante cijfers over, onder andere, de interesses en uitgavenpatronen:
- Triatleten spenderen gemiddeld 3228 Euro per jaar aan de sport in het Verenigd Koninkrijk.
- 19% van het aantal triatleten nam deel aan een trainingskamp in 2018.
- Online training wordt steeds belangrijker. Gedreven door platforms zoals bijvoorbeeld Zwift. 18% van de triatleten heeft een lidmaatschap voor een dergelijke vorm van online training.
- Triatleten nemen ook veel deel aan zogeheten ‘single sport races’. Gemiddeld werd deelgenomen aan dertien andere sportevenementen naast triathlon in 2018. Hieronder vallen natuurlijk de bekende loopjes in de winter, zwemwedstrijden, fietswedstrijden, maar tegenwoordig ook virtuele fietswedstrijden.
- 70% van de triathlon gerelateerde aankopen vond online plaats in 2018.
- Op de fiets, wedstrijden en bijkomende reis- en verblijfkosten na, wordt er het meeste geld uitgegeven aan coaching en trainingskampen; dit omvat gemiddeld 29% van de totale uitgaven.
TIA verwacht dat triatleten in de toekomst vaker deel zullen nemen aan trainingskampen en reizen. Ook groeit het aantal atleten dat gebruik maakt van online coaching. Deze zelfde atleten spenderen gemiddeld ook vaker en meer geld aan materialen.