We spraken Michael Weiss onlangs nog en toen gaf hij al aan zich volledig gestort te hebben op een nieuwe manier van trainen. Vandaag bewijst de Oostenrijker dat hem dat geen windeieren legt: zojuist voerde hij een onemanshow op tijdens Ironman Mar del Plata in Argentinië. Bij de vrouwen eigenlijk een identiek beeld: de Australische Sarah Crowley was daar zo sterk dat ze nagenoeg de hele wedstrijd aan de leiding ging en het goud opeiste.

Ironman Mar del Plata gold overigens als het Zuid-Amerikaans kampioenschap en was een Long Distance. Vanwege de temperatuur werd het zwemmen echter drastisch ingekort. Na 19.05 minuut kwam de Amerikaanse Matt Chrabot als eerste uit het water en daarachter onder andere een aantal grote namen als Jesper Svensson, Tim O’Donnell, Dylan McNeice en Andy Potts. Weiss kwam niet eens bij de top tien uit het water en had toen al meerdere minuten achterstand.

Maar, vanaf het fietsen was er één man die in het oog sprong en dat was dus de Oostenrijker. Al na 25 kilometer reed hij top 7 en keek hij nog maar tegen een achterstand van 2:40 minuut aan. Na 55 kilometer had hij net de leiding in de wedstrijd overgenomen en de daaropvolgende 125 kilometer werd die voorsprong alleen maar groter. Uiteindelijk fietste Weiss 4:14:20 en begon hij als eerste aan de marathon. De Duitse Stefan Schumacher volgde als tweede, maar had al een achterstand van ruim acht minuten. De Amerikaanse Andy Potts volgde als derde op meer dan twaalf minuten

Tijdens het hardlopen veranderde er behoorlijk wat in de posities, Schumacher en Potts vielen bijvoorbeeld buiten het podium, maar de koppositie van Weiss kwam nergens meer in gevaar. Na een marathon van 2:49:11 kwam hij uiteindelijk na 7:30:23 over de finish. Het zilver en brons werden uiteindelijk opgeëist door respectievelijk de Amerikaan Matt Hanson (7:39:49) en de Argentijn Mario de Elias (7:42:22).

Damesrace

Sarah Crowley voerde dus net als Weiss een regelrechte onemanshow op. Na het zwemmen kwam ze als tweede uit het water, op 15 seconden achter de Amerikaanse Dede Griesbauer die na 22:08 op het droge kwam. Als derde, op iets minder dan een minuutje achterstand, kwam de Australische Miranda Carfrae terug.

Het was echter Crowley die direct bij het fietsen de leiding nam en die leidende positie constant consolideerde. Terwijl er achter Crowley behoorlijk wat positiewisselingen waren, was het de Australische die na 5:16:34 als eerste terugkwam in de TA. Kimberley Morrison (GBR) volgde op meer dan vier minuten en Griesbauer volgde direct achter Morrison.

Opnieuw identiek aan de mannenrace veranderde er tijdens het lopen behoorlijk wat achter de leidster, maar Crowley liep de eerste halve marathon alleen maar uit. Ondertussen maakte de Britse Susie Cheetham een behoorlijke opmars en daarmee liep ze in de tweede helft van de marathon ook behoorlijk in op Crowley. Genoeg voor de overwinning was het echter niet: Crowley finishte na 8:20:17 en daarachter kwam Cheetham in een tijd van 8:23:40. De Finse Minna Koistinen pakte het brons in een tijd van 8:28:57.