Een toch wel onverwachte winnaar vandaag in Nice: de Noorse Gustav Iden – vorig weekend nog vierde tijdens de WTS Grand Final in Lausanne – pakte zojuist het goud tijdens het WK Ironman 70.3 in 3:52:35. Tijdens de halve marathon gaf hij grote concurrent Alistair Brownlee het nakijken. Alsnog wist Brownlee de tweede plaats veilig te stellen (+2:44). Daarachter een spannende battle tussen de Amerikaanse Rodolphe von Berg en de Noorse Kristian Blummenfelt om het brons. Von Berg trok aan het langste eind, wist Blummenfelt achter zich te houden, en maakte het podium compleet (+4:08). Het was een race die maar weer eens bewijst dat de halve afstand toch duidelijk een ander specialisme is dan de hele. Zeker ook gezien het heuvelachtige parcours van Nice, kwamen een paar atleten verrassend sterk naar voren en stelden tegelijkertijd grote namen op de lange afstand teleur.

Niet heel verrassend, was het de Australische Josh Amberger die als eerste uit het water kwam. Echter wist hij geen gat te slaan op de achtervolging en zo volgde Brownlee direct in zijn voeten met daarachter de rest van de vijftien man in deze kopgroep; daarin ook Von Berg. Iden keek na het zwemmen nog op tegen een achterstand van 40 seconden tot de kop. Een paar grote namen die de aansluiting misten waren Patrick Lange, Frederik van Lierde, Pieter Heemeryck, Bart Aernouts en Sebastian Kienle.

Eenmaal op de fiets lieten Kienle en Aernouts het daar niet bij zitten, maar in de buurt van de kop kwamen zij niet. Ver vooruit was het namelijk Brownlee die het tempo bepaalde. Tegen verwachting in viel hij sterk aan op de klim al in het begin van het fietsen. Daardoor zakte de Amerikaanse Ben Kanute – die de eerste tien kilometer nog op kop fietste – snel terug in posities en tijd. Ondertussen kwam Von Berg van achter steeds verder naar voren. Na ongeveer 50 kilometer kwam hij Brownlee voorbij en reden de twee gelijk op verder. Iden fietste ver naar voren en bevond zich uiteindelijk slechts enkele seconden achter deze twee, maar wist de aansluiting net niet te maken op de fiets. Eenmaal in de wissel werkte hij de achterstand daarentegen snel weg. Zo was het Iden die aan de leiding het loopparcours bestormde.

Brownlee pakte hem binnen enkele kilometers terug, maar hield geen stand. Een indrukwekkend sterk lopende Iden nam zo al snel de hoofdrol weer op zich. Na zes kilometer liep Von Berg op een derde plaats, opkijkend tegen een gat van anderhalve minuut tot de eerste twee mannen; die op dit punt nog op steenworp afstand van elkaar liepen. Daarachter verrichte Kienle ondertussen een bizarre prestatie door van een elfde plaats na het fietsen en 6:22 minuut achterstand, naar een zesde plaats te lopen in slechts zes kilometer (+6:51). Dat hij daarmee het gat alsnog niet verkleinde zegt veel over het tempo op kop; met een gemiddelde van 3:10 tot 3:20 minuut op de kilometer moest de achtervolging hard werken.

Halverwege het lopen leek Brownlee het zwaarder te krijgen en zo werd het nog spannend of hij de tweede plaats vast zou houden. Iden had daar geen last van en gooide er nog een schepje bovenop. Zo finishte hij uiteindelijk met het goud. Ging het zilver naar Brownlee en het brons sleepte Von Berg binnen.

De vierde plaats pakte Blummenfelt, Kienle wist dankzij een sterk looponderdeel uiteindelijk nog een vijfde plek te pakken; en een zesde plaats ging naar de Belgische Aernouts.