Al tijden droomt Marlene de Boer ervan om de overstap naar het profveld te maken, maar vooralsnog heeft de Nederlandse atlete dat niet gedaan. Dat kwam haar vandaag maar al te goed uit, want De Boer heeft zojuist het Wereldkampioenschap Ironman St. George bij de Age Groupers gewonnen; ze was niet alleen de beste van haar leeftijdscategorie (30-34, red.), maar won de wedstrijd bij de vrouwen ook overall. Dat deed ze met overmacht.

Na het zwemmen lag De Boer meteen al achtste; ze had 58:13 minuut nodig voor haar 3.8 kilometer en gaf toen 2:06 minuut op de snelste zwemster – de Nieuw-Zeelandse Vanessa Murray – toe. Voor De Boer een prima uitgangspositie, want op de fiets en tijdens het lopen komt ze doorgaans pas echt tot haar recht.

Het duurde dan ook niet lang of De Boer was mooi naar voren opgerukt; na tien kilometer op de fiets lag ze al tweede en had ze nog maar anderhalve minuut achterstand op Murray. Toch werd die achterstand ook weer groter, want Murray hield er een flink tempo op na en wist haar voorsprong weer te vergroten tot ruim zeven minuten. Dat was na tachtig kilometer en opvallend genoeg was die situatie twintig kilometer verder volledig veranderd. Het is onduidelijk of Murray pech had, maar na 100 kilometer was De Boer ineens aan haar voorbij gegaan en de Nederlandse had zelfs een gat van 30 seconden geslagen.

Heel even reed Murray opnieuw weg bij De Boer, maar toen dat minuutje ook weer was goedgemaakt, was het erop en erover voor de Nederlandse. Toen De Boer – die 5:24:39 voor het fietsen nodig had – in T2 kwam, had ze een enorme voorsprong van 8:30 minuut op de inmiddels nieuwe nummer twee in de wedstrijd; de Amerikaanse Alice Alberts.

De omstandigheden – het was warm in St. George – maakten de marathon er niet makkelijker op, maar De Boer trok lekker door en zag, ondanks verschillende veranderende posities achter zich, haar voorsprong steeds groter worden. Halverwege de marathon was het Murray die haar weer als eerste volgde, maar ze deed dat wel op meer dan dertien minuten achterstand. De Boer kon wat dat betreft redelijk comfortabel richting finish lopen.

Die finish bereikte De Boer uiteindelijk na 9:43:29 en een marathontijd van 3:14:50. Vanaf dat moment mocht ze zich kersvers Wereldkampioene Ironman noemen. Toen De Boer over de finish kwam, lag ze al meer dan twintig minuten voor op de eerstvolgende vrouw.