De organisatie van de Marathon Amsterdam, die aankomende zondag plaatsvindt, staat enigszins onder druk na berichtgeving in Het Parool. Uit die berichtgeving blijkt dat de organisatie, ook al is dat niet geheel bewust, ticketfraude in de hand werkt door een zeer onnauwkeurig inschrijfsysteem. Tientallen startbewijzen worden namelijk massaal doorverkocht, maar na betaling niet overhandigd of, en dat is het grootste probleem, aan meerdere mensen tegelijk verkocht.
Ticketfraude is uiteraard niks nieuws: al jaren kampen festivals en sportevents met fraude rond het doorverkopen van startbewijzen. Het probleem bij de Marathon van Amsterdam zit hem echter in het feit dat diegene die een startbewijs via de organisatie heeft gekocht (de eerste koper dus, red.) maar vervolgens besluit door te verkopen, bijvoorbeeld vanwege een blessure, eigenaar blijft van het startbewijs. Zelfs ná de verkoop is diegene, die zijn startbewijs dus heeft verkocht aan iemand anders, nog steeds eigenaar van het startbewijs en dat stelt diegene in staat zijn startbewijs constant te blijven doorverkopen aan anderen. Iedereen die dat startbewijs, ter goede trouw koopt, vindt de spreekwoordelijke kat in de zak. Zij hebben dan namelijk een startbewijs gekocht dat niet geldig is.
Eén van de gedupeerde is Richard Treffers. Hij betaalde netjes zeventig euro voor zijn startbewijs – dat hij kocht via Marktplaats – en ontving een officiële bevestigingsmail van de organisatie, Le Champion. “Maar een dag later kreeg ik weer een mail van Le Champion, maar dan met de mededeling dat mijn ticket was toegewezen aan een andere loper. Ik dacht ‘huh’? Ik had het startbewijs toch gekocht?”
Wat volgde was mailverkeer tussen zowel Treffers, de andere loper die het startbewijs had gekocht én natuurlijk Le Champion. Die andere loper is overigens triatleet Bart Mennink, die wiskundige is en bij de Digital Security Group op de Universiteit van Nijmegen zit. “Ik weet wel hoe dit soort dingen hoort te werken. Wat je ziet is dat er een mechanisme is ingebouwd in het systeem, dat kort gezegd fraude faciliteert. Je kunt eindeloos het startbewijs aan anderen toewijzen, maar de eerste koper blijft de eigenaar. Zo’n constructie is ontzettend fraudegevoelig.”
In een reactie tegenover het Parool erkent René Wit, adjunct-directeur van de Marathon van Amsterdam, de problemen. “We hebben getracht dit zo goed mogelijk te monitoren, maar kunnen dit op dit moment onvoldoende voorkomen. We hebben daarom besloten deze mogelijkheid via onze website niet meer te faciliteren.”
Pijnlijk is wel dat de gedupeerde atleten geen compensatie krijgen. Zij kregen een mail waarin staat dat de organisatie niet bemiddelt in dit soort zaken. “Wij adviseren om contact op te nemen met de verkoper van het ticket.”