Het is niet alleen het grootste sportevenement van het jaar, maar ook zo’n beetje het enige sportevenement dat op redelijk korte termijn wordt gehouden terwijl nog niet is aangekondigd dat er sprake is van afgelasting of verplaatsing. Toch lijkt het er nu voor het eerst écht serieus op dat de Olympische Spelen ook niet door zullen gaan of op z’n minst worden uitgesteld: de Japanse premier Shinzo Abe heeft vandaag voor het eerst gezegd dat hij het verplaatsen van de Olympische Spelen een reële optie vindt.

Terwijl Abe een week geleden nog verkondigde ervan overtuigd te zijn dat de Olympische Spelen aankomende zomer ‘gewoon’ door zouden kunnen gaan, is de strekking van zijn bericht nu dus totaal anders. ,,Als het te moeilijk is om de Spelen in volledige vorm te organiseren en als we denken dat de veiligheid van de atleten in het geding komt, dan is uitstel onvermijdelijk”, sprak de premier het parlement toe.

Heel verwonderlijk is de koerswijziging van de premier overigens niet, gezien de internationale druk die wordt uitgeoefend om de Spelen uit te stellen. Diverse landen spraken zich al uit voor het verplaatsen van de Spelen en Canada was gisteren zelfs het eerste land dat heeft aangekondigd niet deel te nemen, ook al zouden de Spelen dus wel gewoon deze zomer plaatsvinden.