We staan aan de vooravond van een overvol raceweekend, waarin Nederlandse profatleten over de hele wereld in actie komen. Hieronder een overzicht van de races met daarbij de Nederlandse atleten én de grootste favorieten.

World Triathlon Cup Wollongong – Rachel Klamer voert veld aan

Het internationale wedstrijdweekend wordt op zaterdag afgetrapt met de World Triathlon Cup Wollongong. Meteen een Nederlandse favoriet ook, want Rachel Klamer gaat van start met startnummer 1. Klamer heeft een serieuze kans op de winst, ook omdat vrijwel alle echte wereldtoppers de wedstrijd in Australië aan zich voorbij laten gaan. Klamer mag waarschijnlijk vooral concurrentie verwachten van vrouwen als Ainsley Thorpe, Ilaria Zane, Jaz Hedgeland, Lisa Perterer, Sian Rainsley en Emma Jeffcoat.

Bij de mannen staan ook twee Nederlanders aan de start: Richard Murray en Ian Pennekamp. Murray mag gerekend worden tot één van de outsiders, terwijl Pennekamp de wedstrijd hoogstwaarschijnlijk vooral zal gebruiken om wedstrijdritme op te doen, evenals de nodige ervaring op te bouwen. Grootste favorieten lijken Matthew Hauser, Jonas Schomburg, Tayler Reid en Jacob Birthwistle.

Challenge Gran Canaria – Pim van Diemen namens Nederland

Met Pim van Diemen staat er dit jaar één Nederlandse prof aan de start van Challenge Gran Canaria. Traditiegetrouw wordt de wedstrijd ook dit jaar gevonden door veel landgenoten (Age Groupers), maar de meeste Nederlandse profatleten kiezen dit weekend dus een andere route. Grootste namen voor zaterdag zijn Kristian Hogenhaug, Dieter Comhair, Marcel Bolbat, Svenja Thoes, Margie Santimaria en Lydia Dant.

Ironman 70.3 Lapu-Lapu – Els Visser op jacht naar volgende topprestatie

Een dag later, zondag dus, wacht Ironman 70.3 Lapu-Lapu in de Filipijnen. Met Els Visser staat meteen een serieuze kanshebber voor de overwinning aan de start. Toch wacht haar een pittige strijd, want de wedstrijd wordt bij zowel de mannen als vrouwen bezocht door een aantal van de beste atleten ter wereld. Visser komt onder andere Lucy Byram, Anne Reischmann, Lottie Lucas en Nina Derron tegen, terwijl bij de mannen onder andere Daniel Baekkegard, Henri Schoeman, Thomas Bishop en Caleb Noble in actie komen.

Ironman 70.3 Valencia – Ervaring tanken voor Nederlandse jonkies

Ook bij de nieuwe Ironman 70.3 Valencia staat meteen een ijzersterk deelnemersveld aan de start. Jan Stratmann, Antonio Benito Lopez, Léo Bergere en Antony Costes voeren het mannenveld aan, terwijl Laura Philipp, Sara Perez Sala, Judith Corachan Vaquera, Daniela Kleiser en Elisabetta Curridori de kar bij de vrouwen lijken te trekken. Namens Nederland staan Ivor Feunekes bij de mannen en Maaike Vooren bij de vrouwen aan de start. Zij zullen niet meestrijden om de podiumplaatsen, maar vooral ervaring op dit niveau willen opdoen.

Ironman Zuid-Afrika – veel Nederlanders in strijd om podium

Duizenden kilometers verder mogen we ons opmaken voor een spannende strijd bij Ironman Zuid-Afrika. Met Evert Scheltinga, Milan Brons, Marlene de Boer en Diede Diederiks aan de start mogen we ons in ieder geval opmaken voor een spannende Nederlandse strijd en daarbij is het niet uitgesloten dat een aantal atleten zal meestrijden om de podiumplaatsen. Toch wordt dat niet eenvoudig, want de wedstrijd is sterk bezet: bij de vrouwen gaan onder andere Daniela Ryf, Daniela Bleymehl, Magda Nieuwoudt, Susie Cheetham en Laura Zimmerman van start en bij de mannen Matt Trautman, Mathias Petersen, Rasmus Svenningsson, Bart Aernouts, Alistair Brownlee, Josh Amberger, Cameron Wurf en Andreas Dreitz.

Ironman 70.3 Peru – Geen Nederlanders in actie

Ironman 70.3 Peru is veruit de minst sterk bezette wedstrijd van het weekend. Zonder Nederlanders aan de start, zien we onder andere Pamella Oliveira, Bruna Stolf, Ariette Gonzalez, Luciano Taccone, Fernando Toldi, Benjamin Deal, Reinaldo Colucci en Igor Amorelli in actie.