Pieter Heemeryck heeft zojuist een zoveelste geweldige prestatie van dit seizoen geleverd: hij pakte de winst bij Ironman Cascais. Tussen een prachtig veld, met grote aansprekende namen als Jan Stratmann, Patrick Lange en Dylan Magnien, bleek de Belg de sterkste.

Na het zwemmen had Heemeryck een relatief kleine achterstand van 1:10 minuut goed te maken: toen hij na 48:03 minuut uit het water kwam, lagen Joshua Lewis, Stratmann, Lange en Antonio Benito López voor hem. Op de fiets veranderde dat echter al snel en al binnen een paar kilometer had hij zowel Lange als López verschalkt. Weer een paar kilometer later vond Heemeryck ook de aansluiting met Stratmann en Lewis en zo had de Belg al na tien kilometer op de fiets gedaan wat hij moest doen én wat hij altijd goed kan: naar voren rijden. Ondertussen sloot van achteren ook de Deen Thor Bendix Madsen aan, waardoor een kopgroep van vier man ontstond.

Terwijl de voorsprong van de vier behoorlijk snel groeide en al na 50 kilometer was gegroeid tot 3:30 minuut op Lange, Lopez, Magnien, Joao Ferreira en Will Crudgington, zou niet veel later Madsen laten zien dat hij over de beste fietsbenen beschikte. De Deen zag zijn voorsprong op Stratmann en Lewis groeien tot ruim een minuut, terwijl Heemeryck in de slotfase van het fietsen veel meer tijd verloor en met een achterstand van meer dan vijf minuten aan de marathon begon.

Tijdens die marathon snoepte Heemeryck echter snel tijd van zijn achterstand af, al was het eerst nog Stratmann die de leiding al na een paar kilometer van Madsen overnam. Halverwege de run was Heemeryck al wel opgerukt naar een tweede plaats, maar lag hij nog wel meer dan twee minuten achter Stratmann. Lang zou dat niet duren, want Heemeryck liep zoveel harder dat hij die twee minuten al zes kilometer later had goedgemaakt en had omgetoverd tot een minuut voorsprong. Met nog veertien kilometer te gaan, kon de overwinning Heemeryck daardoor bijna niet meer ontgaan.

Dat gebeurde dan ook niet en Heemeryck won de race in 7:50:07. Magnien werd uiteindelijk tweede in 7:52:17. López claimde het brons in een tijd van 7:54:01.

Marjolaine Pierre dominant in vrouwenrace

De vrouwenwedstrijd werd door Marjolaine Pierre gewonnen: de Franse topatlete ging bijna van start tot finish aan de leiding en won in een tijd van 8:49:52. De Duitse Anne Reischmann werd tweede in 8:55:22. De Ierse Olivia Mitchell werd derde in 9:01:07.