,,Het was zó tof. Slechter weer dan dit kan het niet worden, maar toch was het nu al een écht gave race. Je weet gewoon niet wat je meemaakt. Alle mensen leefden daar met je mee, op het vliegveld werd iedereen al onthaald als held en je voelde je echt bijzonder. Maar inderdaad, het was ook een slagveld.” Pleuni Hooijman werd afgelopen weekend tweede pro bij Ironman Cork: een wedstrijd die bijzonder zwaar, maar volgens Hooijman dus ook bijzonder leuk was.

Het was voor Hooijman de eerste keer dat ze bij een Ironman op het podium stond – een hele gave ervaring noemde ze dat na de race – maar dat was niet eens de voornaamste reden voor het feit dat ze Ironman Cork zo ‘tof’ vond. ,,Het was gewoon de hele beleving. De mensen die massaal langs de kant stonden, echt ‘insane’ gewoon. Challenge Roth heeft natuurlijk die naam, maar hier was het misschien wel overtreffende trap.”

Maar dan dus de race zelf. Wegens bijzonder slechte weersomstandigheden werd er niet gezwommen en ‘alleen’ 180 kilometer gefietst en een marathon gelopen. Gedurende de race viel er eindeloos regen en stond er veel wind. Daar kwamen ook nog de hoogtemeters (1900 op de fiets en nog een paar honderd tijdens het lopen, red.) bovenop. ,,Ik ben geen briljante zwemmer, dus vond het wel prima dat we de zee niet in hoefden. Aan de andere kant vond ik het wel jammer dat ik daardoor niet kon testen of ik inderdaad mijn zwemonderdeel zo goed verbeterd heb als ik denk dat ik het heb verbeterd.”

Hooijman koos er bewust voor om zich tijdens het fietsen goed aan te kleden. ,,Ik had zelfs zoveel aangetrokken, dat ik begon te zweten. Wat best bizar is met negen graden en 27 millimeter aan te vallen regen. Dit was echt zo’n dag waarbij je moest vertrouwen op je eigen plan. Zo’n dag waarvan je weet dat ‘ie lang gaat duren. Er waren zelfs Age Groupers die acht uur over het fietsen deden en vervolgens uitstapten.”

Hooijman liet zich echter niet kisten. ,,Ik heb specifiek een race gekozen waar het slecht weer kon worden. Waar geen warmte is: dat is niks voor mij. Nou, dan moet je ook niet zeuren als het echt ‘kloteweer’ is. Tijdens de race moet je positief blijven. Anders is het niet te doen.”

Voor Hooijman is het een mooie gewaarwording om te zien wat een podiumplaats met je doet. ,,De moeite die je levert om goed te racen, is natuurlijk precies hetzelfde bij een podiumrace als bij een wedstrijd waarbij je niet op het podium belandt. Maar de blijdschap na afloop is veel groter. De beloning. Dit is echt goed voor mijn motivatie.”