Voor veel triatleten begint het seizoen ergens eind april, begin mei. Maar voor die tijd is het prettig als je je vorm alvast een beetje kunt testen. Tijdrit Almere speelt daar handig op in door jaarlijks vroeg in het seizoen, dit jaar op 20 april, een tijdrit te organiseren. Eén van de onderdelen daarvan is de Team Time Trial: inderdaad, een ploegentijdrit. Tienvoudig deelnemer Rolf Hendriks is daar meer dan lovend over. ,,Snelheden van tegen de vijftig zijn geen uitzondering. Dat maakt het heel gaaf en bijzonder.”

Hendriks is van nature een schaatser, maar maakte later de overstap naar het fietsen. In de beginjaren van de Tijdrit Almere schreef hij de wedstrijd zelfs op zijn naam. Met de Team Time Trial lukte hem dat niet, maar een ‘gave discipline’ vindt hij het wel. ,,Het leuke is dat je je prestaties dan met een team beleeft. Je teleurstelling, als je minder goed hebt gereden, kun je delen met je ploeg. Maar zeker ook de blijdschap als het juist wel goed is gegaan.”

Dat een ploegentijdrit heel anders is dan een individuele rit, behoeft nauwelijks uitleg. ,,Het gaat om een heel andere discipline. De zwakste renner is in principe de belangrijkste schakel in het team. Het is de kunst om een modus te vinden waarbij je de zwakste man of vrouw, beter maakt. De zwakste renner moet je in bescherming nemen en je moet zorgen dat diegene niet helemaal kapot gaat voordat je bij de finish bent. Je ziet het vaak, dat teams té hard willen. Het maakt van de Team Time Trial niet alleen een leuke, maar ook interessante discipline.”

Volgens Hendriks is de Tijdrit Almere in ieder geval een mooie wedstrijd om het triathlonseizoen te openen. ,,Voor fietsers is het misschien wat vroeg in het seizoen, maar voor triatleten perfect. En in Almere wordt echt een bijzondere wedstrijd neergezet, zeker ook in vergelijking tot andere tijdritten. Bij jullie rijden echte hardrijders, maar ook breedtesporters die minder ervaring hebben. Die minder om duur materiaal geven en minder om de extreem hoge snelheden. Iedereen kan meedoen en dat maakt het heel erg leuk maar ook gezellig. En alles is tot in de puntjes geregeld.”

Inschrijven voor de Tijdrit Almere gaat via de website van het evenement.