Mag je jezelf als triatleet de dag voor een wedstrijd excuseren voor huishoudelijke taken? Dat was de vraag die wij jullie gisteren via Instagram en naar aanleiding van een grappige reactie van Nathalie Weusten stelden. Weusten – de vriendin van proftriatleet Donald Hillebregt – vroeg zich vanwege ons eerdere artikel, waarin wij ‘waarschuwden’ voor de gevolgen van een relatie met een triatleet, af of het eigenlijk wel terecht is dat Hillebregt de dag voor een wedstrijd weigert de afwas te doen. We richtten  – dit keer op verzoek van Hillebregt – die vraag aan jullie allemaal en dit waren jullie reacties:

Tekst gaat verder onder afbeelding

57 procent was het ermee eens dat je de dag voor een wedstrijd niet per se mee hoeft te helpen in het huishouden, terwijl 43 procent een triathlonwedstrijd als een ongeldig excuus ziet.

Als we jullie vroegen om je nader te verklaren, werd er door een aantal van jullie duidelijk en stellig ‘nee’ gereageerd. “Nee, onzin”, schreef Sharon Hornes onder andere. Sander Koomen sluit zich daar helemaal bij aan: “Nee, natuurlijk niet! Luie donder”, grapt hij met een smiley. Weusten zelf vindt het voor sommige taken een goed excuus, maar de afwas valt daar niet onder. “Enkel als het fysiek is. De afwas kan zittend”, zegt Hillebregt’s vriendin.

‘Koop een vaatwasser’

Menno Koolhaas denkt overigens erg oplossingsgericht. “Donnie een vaatwasser laten kopen”, adviseert hij de vriendin van Hillebregt.

Ook Nelleke Baldé trapt niet in de excuses. “Tenzij je het de dag erna dan doet”, reageert ze met een knipoog. “Maar ‘sjonge jonge’ dat kost toch geen moeite…Aanstellers”, grapt ze met opnieuw een knipoog.

‘Hond uitlaten is het maximale’

Willem Bakker staat aan de kant van Hillebregt en doet het liefst zo min mogelijk voor een wedstrijd: “Jazeker haha! Helemaal niets doen. Traplopen en de hond uitlaten is het maximale.” Ewout Koekkoek zet het excuus niet alleen de dag voor een wedstrijd in. “Daar heb ik geen wedstrijd voor nodig, dat kan altijd!” Dunya Ruiter denkt er precies hetzelfde over: “Niet alleen de dag voor een wedstrijd!”, reageert zij met een emoticon van een engel.

3athlon hoofdredacteur Tim Moria is ook niet vies van een (slap) excuus en laat zijn vriendin ook langer dan een dagje met de vaat zitten. “Ik doe meestal twee maanden voor een wedstrijd al niets meer”, grapt hij met een knipoog.

‘In de praktijk soms wel’

Wouter Baljet komt met een logische regel: “Zolang je niet betaald krijgt om te racen, zeker niet!”, reageert hij met een lach. Michelle Velthuizen is erg eerlijk in haar reactie. Een geldig excuus vindt ze het niet, maar tóch wordt hij af en toe stiekem in gezet. “Haha nee, maar in de praktijk soms wel”, lacht ze.

‘Afstandbediening in de hand en chillen!’

Nadiyah de la Rambelje: “Of course! Benen omhoog, afstandbediening in de hand en chillen!” Nog een aantal andere reacties luiden kort en bondig ‘ja’ of ‘uiteraard’. Instagramgebruiker ‘Jorasho’ vindt net zoals Koolhaas dat Hillebregt een vaatwasser moet kopen. “Alles delegeren, behalve je bike check-in”, grapt Ruben van Zeijl.

‘Dat is juist ontspannend’

Sam Hellebrekers nuanceert de regels: “Nee, tenzij het de grote voorjaarsschoonmaak is.” Het is ook wel erg onhandig als je partner of andere huisgenoot dit precies wil doen wanneer jij een wedstrijd hebt. “Tuurlijk niet”, vindt Timo Schoon. “Dat is juist ontspannend”, reageert hij terecht. “En het zorgt voor wat afleiding!”