Wie zich binnen de triathlonwereld begeeft, kon er het afgelopen jaar – en eigenlijk zelfs nog langer – feitelijk niet omheen: iQsquare. Het bedrijf haalde via een Kickstarter-project ruim een miljoen euro op om een powermeter tegen zeer lage prijs op de markt te brengen. Een behoorlijk ambitieus plan, maar de ambities werden groter. Zo werd er onder andere een triathlonploeg in het leven geroepen, maar die brokkelde alweer vrij snel uit elkaar. De powermeter is nog steeds niet op de markt, maar hoe staat het er nu dan wél voor?

De redactie van NU.nl ging onlangs bij de makers op bezoek en sprak met mede-oprichter Keesjan Klant. ,,We dachten: ‘we gaan een kickstarter-campagne doen, yeah’. Je hoopt altijd dat de worp die je doet, in één keer goed is. Soms is dat niet zo.”

De powermeter laat inmiddels al ruim twee jaar op zich wachten, maar moet als het aan de makers ligt wel eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar verschijnen. Wel in een heel andere vorm als hoe het ooit werd bedacht, overigens. ,,Daar wordt door veel mensen heel negatief over gedaan. Als je aan een kicktstarter denkt, denk je aan een soort gezichtsloze massa. Maar opeens krijg je met allerlei individuen te maken, met allemaal hun eigen wensen en hun eigen ideeën. Je wil het liefste wegrennen.”

De korte aflevering van NU.nl is hier in zijn geheel te zien. Enigszins opvallend is dat Klant nergens spreekt over de triathlonploeg waar iQsquare ook behoorlijk veel geld in stak, maar zonder het beoogde rendement te behalen. Deze ploeg bestond uit meerdere topatleten als Milan Brons, Michiel de Wilde, Jorik van Egdom en Youri Severin, onder andere begeleid door trainer Rob Barel en teammanager Desmond Veldt. Laatstgenoemde werd eerder al door iQsquare aan de kant gezet: er werd toen gesproken over ‘financieel wanbeleid‘. Meerdere bronnen bevestigden later aan 3athlon.nl dat er in die tijd tussen de één á twee ton ‘verdween’.