Ironman maakte deze week bekend dat twee atleten positief zijn getest op het gebruik van prestatiebevorderende middelen tijdens een out-of-competition test rondom het WK Ironman op Hawaii. Het gaat om de Oekraïense professionele triatleet Daniil Sapunov en de Braziliaanse Age Grouper Rodrigo Taveres. Beide atleten hebben een schorsing van vier jaar geaccepteerd.

Sapunov werd op 8 oktober 2019 positief getest op het middel erythropoietin (EPO). De Braziliaanse Age Grouper Taveres was in overtreding door het gebruik van meerdere middelen en werd positief getest op Clomifeen en verschillende anabole androgene steroïden. Zijn schorsing begon – net als voor Sapunov – op de dag van zijn controle: 7 oktober 2019 in dit geval. De resultaten van deze twee atleten tijdens het WK Ironman Hawaii – Sapunov finishte als 24e pro en Taveres kwam als 128e in de AG 35-39 over de streep – zijn geschrapt uit de uitslagenlijst.

,,Deze resultaten en sancties tonen eens te meer het belang aan van het beschermen van de integriteit van het WK Ironman op zowel professioneel als Age Group niveau”, verklaart Kate Mittelstadt, directeur van het antidopingprogramma van Ironman, in een persbericht. ,,We werken hard om ervoor te zorgen dat alle gekwalificeerde atleten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en rechten wat betreft de antidopingregels en ons testprogramma. Gezien de impact die de COVID-19 pandemie heeft gehad op onze atleten en evenementen, zullen wij inlichtingen en informatie blijven gebruiken om ons antidopingprogramma vorm te geven en ervoor te zorgen dat het testen zowel afschrikt als helpt om atleten die in overtreding zijn op te sporen.”