Afgelopen week maakte de PTO bekend welke atleten wildcards hebben gekregen voor de PTO T100 in Miami, die aankomende zaterdag plaatsvindt. Voor Nederland was er geweldig nieuws, want Youri Keulen, Menno Koolhaas en Diede Diederiks kregen alledrie zo’n felbegeerde wildcard. Alhoewel: de wildcards blijken helemaal niet zo felbegeerd bij een groot deel van de internationale vrouwelijke topatleten, want veel van hen hebben geweigerd en hebben geen interesse om aan de start te verschijnen.

Bij de mannen zijn de wildcards naar Keulen, Koolhaas en de Italiaan Gregory Barnaby gegaan. Dat is geheel in lijn der verwachting, want zij staan respectievelijk achttiende, negentiende en twintigste op de PTO Rankings en zijn daarmee dus de eerste atleten zonder contract die in aanmerking kwamen voor een wildcard. Bij de vrouwen is dat echter totaal anders. Daar krijgen Sara Perez Sala (27e), Haley Chura (35e), Lucy Buckingham (40e), Jackie Hering (43e) Kaidi Kivioja (48e), Diede Diederiks (49e), Marta Sanchez (82e) en Jodie Stimpson (buiten de top 100) een wildcard.

De reden voor deze opvallend diepe rolldown, is dat veel atleten bang zijn dat ze geen kans maken op een goede klassering. “Als je niet binnen de top vijf finisht, ben je meer geld kwijt,  dan dat het je oplevert. En daarnaast gaat het ook geen enkele exposure opleveren als je niet binnen de top tien van een PTO-race finisht. Dan heeft het geen enkele zin om mee te doen en kies ik liever een andere wedstrijd”, klinkt het vrijwel unaniem onder de vrouwen die een slot aan zich voorbij hebben laten gaan.

Atleten die met een wildcard van start gaan, krijgen 1000 dollar aan reiskosten vergoed, 2500 dollar gegarandeerd prijzengeld en daarnaast wordt accommodatie verzorgd.