Met een duidelijk doel kwam Quinty Schoens zondag naar de ETU Junior Cup in Tabor (Tsjechië): een bronzen medaille. ,,Ik had de startlijst bekeken en wist dat een derde plaats het hoogst haalbare was”, vertelt Schoens die daar glansrijk in slaagde.

Vanzelf ging het niet, Schoens moest flink knokken voor die derde plek. ,,De wedstrijd was heel erg zwaar”, laat ze weten. Het zwemmen vond plaats in een meertje onderaan de stadskern van Tabor. Als tiende kwam Schoens na 11:05 minuten met de eerste groep het water uit. Daarna volgde direct een zware klim van 400 meter naar de wisselzone, waarna Schoens aan haar sterkste onderdeel kon beginnen: het fietsen.

,,Het eerste deel van het fietsen was heel technisch, daarna moesten we bergop. Ik heb flink gekoerst zodat we met een zo klein mogelijke groep konden gaan lopen. Ik wilde zorgen dat zo min mogelijk mensen fit van de fiets af zouden komen”, vertelt Schoens die blij is met de manier waarop ze haar race heeft ingedeeld. Tijdens het fietsonderdeel kon ze de kopgroep uitdunnen tot tien atletes en het looponderdeel zou bepalend zijn voor het verdelen van de medailles.

(tekst gaat onder foto verder)

Tijdens het looponderdeel weet Schoens de bronzen medaille veilig te stellen (Foto: ETU European Triathlon Union)

Ook het loopparcours was grotendeels bergop en dat maakte het zwaar, maar dat pakte voor Schoens juist goed uit. ,,Een zwaar parcours zoals dit ligt mij heel goed. Bij het lopen heb ik meteen mijn eigen tempo gepakt. Ik wist dat ik moest wachten en vanzelf mensen zou oprollen als ik niet te hard zou starten.” De nummers één en twee hadden al snel afstand genomen en samen met de Duitse Sophie Rohr streed Schoens om de derde plaats. ,,Tot de laatste meters heb ik echt moeten knokken voor die derde plaats. Dit is een van de eerste keren dat ik zo diep heb moeten gaan, maar voor een podiumplek heb je dat over. Ik heb alles gegeven.”

Na 1:05:42 kwam Schoens als derde over de finish – zes seconden voor Rohr en slechts zeven seconden achter de Slovaakse Kristina Jesenska (winnares bij de ETU Cup in Holten) die tweede werd. Met ruim een minuut voorsprong ging de winst naar de Nieuw-Zeelandse Hannah Knighton die na 1:04:17 over de finish kwam. Zij kon de wedstrijd met een ontzettend snel looponderdeel naar haar hand zetten.

De top drie bij de Junior Women race (Foto: ETU European Triathlon Union)

Ruben Slot deed mee in de wedstrijd bij de Junior Men. Hij werd 42e en zette een tijd van 1:04:22 op de klok. Die race werd gewonnen door de Portugese Ricardo Batista in 58:06. Tweede werd de Duitse Simon Henseleit in een tijd van 58:12. Vlak daarachter finishte de Nieuw-Zeelandse Dylan Mccullough op een derde plaats (58:15).