Rachel Klamer heeft zojuist laten zien over een prima vorm te beschikken. De Nederlandse topatlete kwam dan misschien te kort voor een podiumplaats in de SLT Arena Games London, maar liet tegelijkertijd zien bij vlagen met de snelste dames mee te kunnen. Daarmee was ze goed voor een uitstekende vierde plaats. De wedstrijd – die behoorlijk spannend was – werd gewonnen door Beth Potter. Lucy Charles pakte het zilver en Sophie Coldwell het brons.

Atleten moesten drie keer 200 meter zwemmen, 4 kilometer op Zwift fietsen en 1 kilometer – eveneens op Zwift – hardlopen. Per heat veranderde de volgorde van onderdelen. In alle drie deze heats werden punten verdeeld (aflopend op basis van klassering, waarbij de eerste atleet tien punten kreeg en de tiende één punt, red.) zodat er na drie heats een eindklassement opgemaakt kon worden.

Stage 1: swim-run-bike

Sophie Coldwell en Lucy Charles namen tijdens de eerste tweehonderd meter zwemmen meteen – en zoals verwacht – het initiatief, waarbij de twee Britse dames al snel een paar seconden voorsprong op de overige dames pakten. Vooral Ruth Astle leek het in het begin zwaar te hebben, want de eveneens Britse atlete verloor bijna een halve minuut tijdens het zwemmen en mocht daarmee als tiende aan het lopen beginnen. Rachel Klamer bleef wel voor Astle, maar kwam met een achterstand van veertien seconden als negende uit het water.

Tijdens het lopen was het Potter die al snel naar voren kwam en de leiding overnam. Als enige atlete liep ze ver boven de zeventien kilometer per uur, daarmee acht seconden winst pakkend op Coldwell en Charles. Ook Klamer liep opvallend goed en rukte op naar een vijfde plaats, al had ze bij de wissel naar de fiets wel een achterstand van ruim twintig seconden op Potter.

Op de fiets was direct te merken dat het draft-voordeel was gereduceerd (ten opzichte van de wedstrijd die vorig jaar in Rotterdam werd gehouden, red.) en dat betekende dat Potter haar voorsprong zelfs wist uit te bouwen tot een kleine twintig seconden, daarbij steeds rond de 5 watt per kilo trappend. Daarachter veranderde er eigenlijk weinig, bleven Charles en Coldwell steeds bij elkaar en daarachter handhaafde Klamer zich in een groepje van drie. Potter pakte de volle tien punten, Coldwell sprintte naar negen punten waardoor Charles er acht pakte en Klamer werd na een sterke versnelling vierde, goed voor zeven punten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Beth Potter en Lucy Charles in één beeld gevangen. (Foto: 3athlon.nl)

Stage 2: run-bike-swim

Ook tijdens de tweede heat liet Potter direct zien zich sterk te voelen: tijdens de run pakte ze een minimale voorsprong van een seconde op achtervolgster Charles, die daarmee ook liet zien nog steeds sterk te zijn op deze korte afstanden. Daarachter, op ongeveer drie seconden, kwam een grote groep dames door om aan het fietsen te beginnen. In dat groepje zat ook Klamer, die daarmee goed aansluiting hield.

Tijdens het wisselen had Potter wat moeite met het aankrijgen van haar fietsschoenen en daarmee gaf ze haar koppositie uit handen. Zo ontstond er direct een grote kopgroep van zeven dames, met eigenlijk alle favorieten bij elkaar. Vooral Georgia Taylor-Brown trok op dit punt flink door om het tempo hoog te houden, maar in de laatste twee kilometer wisselden de atletes elkaar goed af. Tot het zwemmen bleef de groep dan ook bij elkaar.

Waar de wissel naar de fiets niet goed ging bij Potter, was dat anders bij de wissel naar het zwemmen: de Britse dook als eerste in het water en pakte meteen een gaatje van ongeveer een seconde. Toch was het Coldwell die haar al snel weer voorbij zwom en ook Charles vond de aansluiting terug. Klamer – die als eerste van de fiets kwam – verloor juist kostbare tijd en zakte daarmee naar een zesde positie in het water. Heel verwonderlijk was het niet dat Charles een extra tandje bijzette en uiteindelijk als eerste bij de finish kwam, goed voor tien punten. Daarachter pakte Coldwell negen punten en Potter acht punten. Klamer finishte als zesde, goed voor vijf punten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Charles na haar winst in de tweede heat. (Foto: 3athlon.nl)

Stage 3: bike-swim-run

De derde en beslissende heat begon met het fietsonderdeel, maar daar werden geen belangrijke verschillen gemaakt. In het water was dat wel anders, want daar was het opnieuw Charles die – ondanks dat ze wat tijd verloor met het wisselen – het tempo dicteerde en bij iedereen weg zwom. Zo mocht ze dan ook als eerste aan het lopen beginnen en hoefde ze haar voorsprong alleen nog maar te behouden om de eindoverwinning te claimen. Logischerwijs was dat nog geen vanzelfsprekendheid, want de dames achter haar waren gebrand om haar in te halen.

Wat niet meehielp was dat Charles eerst nog naar de verkeerde loopband liep en zo kostbare seconden verloor. Al snel bleek dat de strijd tussen Charles en Potter ging, want Potter hield er een bizar hoog looptempo op na en kwam steeds dichterbij. Met nog zeshonderd meter te gaan liepen beide dames zelfs zij aan zij en kon de wedstrijd alle kanten op. Lang duurde dat niet, want Potter ging er eigenlijk meteen overheen en toen bleek dat het looptempo van Potter inderdaad te hoog was voor Charles. Ondertussen liep Klamer sterk naar een derde plaats en wist ze zelfs Coldwell af te schudden. In die positie – Potter, Charles, Klamer – kwamen de dames dan ook over de streep.

Daarmee eindigde Potter als eerste overall. Charles werd tweede en Coldwell pakte het brons. Klamer zat daar net achter en werd vierde.

Een uitgebreid verslag van de mannenrace – die werd gewonnen door de Belgische Marten van Riel – vind je hier.