Terwijl Rachel Klamer zich vanochtend al ogenschijnlijk eenvoudig plaatste voor de finale van het WK Sprint – die morgen in Hamburg wordt gehouden – is dat Richard Murray niet gelukt. Zojuist werd hij in de herkansingsronde uitgeschakeld. Hij miste op één plaats na de finale.

Vanochtend had Murray het moeilijk – en had hij te maken met wat problemen met zijn helm in de wisselzone – en werd hij uiteindelijk 24e van de 30 atleten in zijn heat; niet genoeg om zich te plaatsen voor de WK-finale van morgen. Dat betekende dat hij zojuist opnieuw in actie moest komen in de herkansingsronde en opnieuw 300 meter moest zwemmen, 7.5 kilometer moest fietsen en 1.6 kilometer moest hardlopen. In die herkansingsronde had hij één opdracht: finishen binnen de top vijf, want dan zou Murray zich alsnog kwalificeren voor de finales van morgen.

Dat lukte echter nét niet; na het zwemmen kwam hij als voorlaatste uit het water – met 21 seconden achterstand – maar op de fiets klonterde eigenlijk het hele veld weer bij elkaar. Op Dylan McCullough na dan; de Nieuw-Zeelander ging op avontuur en pakte een paar seconden voorsprong op de rest van het veld. Het was indrukwekkend om te zien hoe hij voor bleef op een jagend peloton van een kleine twintig man groot. In dat peloton wist Murray zich ondertussen prima te handhaven.

Tijdens het lopen ging het echter net te hard voor Murray om zich binnen de top vijf te nestelen. Het was niet dat hij op grote achterstand werd gelopen, maar hij had net niet het tempo om een kwalificatie veilig te stellen. Dat was zonde, want in de tweede fase van de run kwam hij ineens bijzonder dichtbij de top vijf, maar uiteindelijk dus net niet dicht genoeg. In de allerlaatste meters werd hij in de eindsprint ingehaald door twee concurrenten. Murray werd daardoor zesde en daarmee lag hij twee seconden achter de benodigde vijfde plaats.

Rachel Klamer plaatste zich vanochtend rechtstreeks voor de WK-finale van morgen. Zij werd negende in haar heat.