Negen vrouwen voor haar kon ze er niet meer mee achterhalen, maar de loopvorm die Rachel Klamer zojuist tijdens de Europe Triathlon Cup Quarteira liet zien, was op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Uiteindelijk werd de Nederlandse atlete tiende in de sterk bezette race en kon ze twee conclusies trekken: het hardlopen gaat uitstekend, het zwemmen en fietsen moet beter.

Het was voor Klamer daarom ook zo zonde dat ze al tijdens het zwemmen en fietsen averij op liep en haar toch wel forse achterstand op een kopgroep van ongeveer tien vrouwen moest goedmaken tijdens het lopen. De wedstrijd ging over de Olympische Afstand en dus had ze daar tien kilometer de tijd voor en die afstand werd direct vanaf het begin goed benut om terug naar voren te lopen.

Terwijl de kopgroep tijdens het hardlopen uitdunde tot slechts drie vrouwen – Lisa Tertsch, Cassandre Beaugrand en Georgia Taylor-Brown – en daar een prachtige strijd ontstond, was het Klamer die steeds meer vrouwen opraapte en ook veelvuldig in beeld werd gebracht door de camera’s. Toen was al wel duidelijk dat Klamer, die constant gas bleef geven, niet meer naar een échte topklassering zou lopen.

Vooraan bleef het tot de allerlaatste meters spannend, tot Lisa Tertsch versnelde, waarmee ze Beaugrand en Taylor-Brown verraste én het nakijken gaf. De Duitse atlete won de race in 1:58:52 en zag een paar seconden later Beaugrand en Taylor-Brown tweede en derde worden. Klamer volgde als tiende in 1:59:09.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Rachel Klamer naar tiende plaats Europe Triathlon Cup Quarteira (Foto: Saskia Pennekamp)

De mannenrace werd gewonnen door de Brit Hugo Milner. Hij bleef onder andere Vincent Luis en Aurelien Jom voor. Namens Nederland stond Ian Pennekamp aan de start, maar hij finishte op ruime achterstand in de achterhoede. Zo gek was dat niet, aangezien hij eerder deze week nog werd aangereden.

Ian Pennekamp tijdens Europe Triathlon Cup Quarteira (Foto: Saskia Pennekamp)