Wat een topvorm liet Rachel Klamer zojuist zien tijdens de semi-finals van de Super League Triathlon in Jersey, Engeland. Haar overduidelijke winst belooft veel moois voor de finale van morgen, waarvoor Klamer zich bij deze direct heeft gekwalificeerd. Klamer zette een sterke race neer en leek daar tussendoor zelfs van te genieten aangezien er meerdere keren een glimlach op haar gezicht verscheen. ,,Ik voel mij goed, dus hopelijk morgen ook. Hopelijk heb ik dan niet te veel spierpijn van vandaag”, vertelde de atlete in een interview na de finish. Klamer deed 39:43 over haar race. In de eerste van de twee semi-final series pakte de Franse Cassandre Beaugrand de winst in een tijd van 39:16.

Met de spannende en snelle formats van de Super League Triathlon is het een heerlijk weekend om triathlon te kijken. Vandaag ging het dus al los in Jersey met de semi-finals. Twee series voor de mannen en vrouwen, waarin de vijf beste zich direct kwalificeren voor de finales van morgen. Daarnaast zullen de vijf tijdsnelsten overall een plek in de finale – die in totaal dus plek heeft voor vijftien atleten – bemachtigen. De semi-finals vinden plaats over tweemaal 300 meter zwemmen, vier kilometer fietsen en 1600 meter lopen. Morgen zullen de atleten deze afstanden driemaal afleggen.

Semi-Finals vrouwen groep B
Na het eerste zwemonderdeel was het veld nog grotendeels intact en ontsnapten er – anders dan in de andere serie – nog geen atleten. Zo ontstond er een vrij grote kopgroep op de fiets met daarin zes atleten, waaronder Klamer. Na sterk fietswerk van deze groep, rende Klamer als eerste de tweede wissel uit. Tijdens de 1600 meter lopen liet Klamer haar ongekende krachten zien en zo maakte ze het de vijf achtervolgende dames opvallend zwaar. Alleen de Engelse Sophie Coldwell wist nog in haar schaduw te blijven. Daarachter wist Emma Jeffcoat de aansluiting net niet te maken en zo dook de Australische als derde voor de laatste keer in het water.

Klamer zwom krachtig op kop en verloor Coldwell uit haar voeten; Jeffcoat kon haar daarentegen in het water wél volgen. Eenmaal terug op de kant was het nog altijd Klamer aan de leiding met Jeffcoat aan haar linkerzijde. Met Coldwell als derde vormden de drie aanvankelijk de kopgroep. Echter wist Jeffcoat het geweld van Klamer en Coldwell niet bij te benen en zo waaierde zij af. In de wissel naar het laatste looponderdeel toonde Klamer een grote lach en een tong uit haar mond. Zo leek zij het al te voelen: ‘deze is binnen’. De laatste 1600 meter zette Klamer een mooie show neer en zo pakte ze uiteindelijk met een lach van oor tot oor de titel (39:43). Coldwell passeerde de streep als tweede (+0:19) en de Engelse Olivia Mathias als derde (+0:29). Met een vierde en vijfde plaats wisten de Braziliaanse Luisa Baptista en de Spaanse Carolina Routier zich ook direct te kwalificeren voor de finale.

(tekst gaat verder onder foto)

Een grote lach bij Klamer. (Foto: 3athlon.nl)

Semi-Finals vrouwen groep A
Na de eerste 300 meter zwemmen waren het Beaugrand en de Japanse Yuko Takahashi die als eerste hun fiets uit de rekken namen. Drie ronden wisten ze de achtervolgende groep van zeven op afstand te houden met zijn tweeën. Echter verloor de Japanse controle over het stuur vlak voor de tweede wissel en zo bleef Beaugrand alleen op kop over en wisselde zij met dertien seconden voorsprong naar het lopen. Takahashi verloor enkele seconden, maar wisselde desondanks als tweede. Daarachter volgden respectievelijk de Engelse Vicky Holland en Amerikaanse Katie Zaferes als derde en vierde (+0:17). In een sterk looponderdeel, en met name een goede wissel, maakte Zaferes enkele seconden goed op Beaugrand en liep zij naar een tweede plaats.

Zo was het gat verkleind tot tien seconden bij ingang van het tweede en laatste zwemonderdeel. In de voeten van Beaugrand klom Zaferes na 300 meter weer aan wal. In de wissel wierpen de atletes een alleszeggende blik elkaars kant op en was het duidelijk dat de twee het verschil zouden maken op de fiets. De gebundelde kracht bleek succesvol; Holland, de Amerikaanse Taylor Spivey en Franse Sandra Dodet – die de achtervolging inzetten – verloren kostbare seconden op de kop. Tijdens het lopen kon Zaferes niet aan het ontspannend ogende en toch hoge tempo van Beaugrand tippen. Zo pakte de Franse de winst en stelde zij haar plek in de finale vol overtuiging veilig (39:16). Het zilver ging naar Zaferes (+0:11) en het brons naar Dodet (+0:33). Holland en Spivey pakten respectievelijk de vierde en vijfde plaats en sleepten zo ook een startbewijs voor de finale binnen.

(tekst gaat verder onder foto)

Cassandre Beaugrand wint semi-final groep A bij de dames. (Foto: 3athlon.nl)

Vijf tijdsnelsten
Behalve de vijf beste dames in groep A en B kwalificeren de volgende vijf zich door het behalen van de snelste tijden over beide series: Takahashi (JPN), Annamaria Mazzetti (ITA), Vittoria Lopes (BRA), Jeffcoat (AUS) en Leonie Periault (FRA).