Rachel Klamer wint WTS Abu Dhabi (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Rachel Klamer schreef Nederlandse triatlongeschiedenis door haar eerste World Triathlon Series te winnen. In het interview na haar overwinning ging het natuurlijk over het gladde parcours. “Ik had bang op de fiets. De laatste maanden heb ik vooral op lange rechte stukken getraind en niet zo veel op het bochtenwerk,” aldus een stralende Rachel Klamer vanuit Abu Dhabi.

“Traag door de bochten”

“Ik ben zo gelukkig. Dit had ik helemaal niet verwacht. Ik moet toegeven dat ik nogal bang was op de fiets. De laatste paar maanden heb ik vooral getraind op rechte wegen en deed geen bochten. En dan ging er één meisje onderuit en dan de volgende en dan de volgende… Ik besloot om het “rustigaan” te doen, wel hard doorrijden maar traag door de bochten. Ik zat wel een paar keer achter een crash, wat niet de slimste positie was. Dus moest ik een hele ronde achtervolgen om terug te komen bij de kopgroep. Ik ben blij dat ik op de fiets kon blijven.

“Focus op ademhaling”

Toen we begonnen met lopen, heb ik vooral gefocust op mijn ademhaling. Vroeger kreeg ik wel eens last van steken in de zij, maar ik heb hard getraind op traag in en uit ademen. En ik bleef eerst aan de staart van het groepje, zodat ik niet dezelfde fout als vorig jaar zou maken.

“Comfortabel gevoel bij het lopen”

“Zoals ik al zei, ik ben blij dat ik op de fiets kon blijven zitten en niet onderuit ging. Er waren zoveel valpartijen. Ik had de mannenrace bekeken en zag zoveel crashes dat ik het op een gegeven moment niet meer wou zien en mijn laptop dichtklapte. Ik voelde me dit jaar vooral comfortabel bij mijn lopen, dus ik wist dat als ik het fietsen zou overleven, er wel iets zou inzitten.”

“Ik weet dat ik dit kan, en ik moet het vandaag doen”

Voor Klamer was het de eerste zege in de WTS, al was een podiumplaats dit jaar wel al de ambitie. “Om eerlijk te zijn was een podiumplaats in 2018 de ambitie met als eerste doelstelling een top-5. Vroeger had ik wel eens bang om echt hard te racen als ik vooraan zat, maar het went na een tijd. Bovendien heb ik al eens op het podium gestaan in Hamburg. Ik wist dus dat ik dit kan en ik wist dat ik het vandaag moest doen,” aldus Rachel in het post-race interview.

Mogelijk sleutelbeenbreuk bij Caelers

Voor Maaike Caelers liep de WTS van Abu Dhabi dramatisch af. Zij kwam zwaar ten val en werd naar het ziekenhuis gebracht. Voorlopig vreest men voor een sleutelbeenbreuk bij Maaike, zo kregen we te horen van Marcia Jansen, de persvoorlichter van de NTB.