De zeventienjarige Ramon Jongschaap finishte in september als jongste deelnemer de hele triathlon van Almere in September: na 13:24:47 kwam hij over de streep. Daarmee won hij zijn Age Group, al noodzaakt het ons toe te voegen dat hij in deze leeftijdscategorie dan ook de enige deelnemer was. Geen enkele atleet onder de twintig waagde zich namelijk aan deze lange afstand. Het is dan ook een opmerkelijke, maar bewonderenswaardige keuze om op deze jonge leeftijd al een hele te volbrengen. Maar Jongschaap voelt zich dan ook niet gemaakt voor het korte werk en streeft naar het hoogst haalbare: ,,Ik wil mij ergens mee onderscheiden, ik ben niet gemaakt om gemiddeld te zijn.” Het grote doel? ,,Ik wil op korte termijn Wereldkampioen worden.”

Met de winst in Almere sleepte Jongschaap direct een ticket voor het WK ITU van volgend jaar binnen. ,,Dat is een hele grote wedstrijd en ook lekker in eigen landje. Dat is waar ik volgend jaar naartoe ga werken. Het jaar daarop komt wat handiger uit met mijn studie, dan ga ik Hawaii proberen.” Tevens bemachtigde hij een startbewijs voor The Championship: ,,Het is wel mooi, maar dan moet je er wel weer heen en je hele fiets uit elkaar slopen.” Dan racet Jongschaap liever gewoon in de vertrouwde Nederlandse polder. ,,Ik ken het parcours, dat komt perfect uit.”

13:24:47
Terug naar de grote dag, afgelopen 7 september. Na 13:24:47 stopte Jongschaap dus de klok. En dat als winnaar, al had hij dat niet direct door: ,,Eigenlijk ontdekte ik na de finish pas dat ik in de categorie <20 was geplaatst en niet in 18-24.” Beter dan winnen kan natuurlijk niet, maar of hij ook tevreden is met zijn tijd? ,,Er zijn weinig (geen, red.) deelnemers in deze categorie, dus er is niet veel referentiemateriaal, maar er moet nog wel een paar uur af. Het wordt aanscherpen, een stapje hoger in de training en er bewuster mee bezig zijn.” Dit was dan ook niet de tijd die Jongschaap voor ogen had: ,,Ik had uitgerekend rond de 12:30 uur te finishen en heel lang liep ik daar op. Maar de laatste twee uur van de marathon kreeg ik veel last van mijn knie. Het grootste doel was finishen en dan zien wat voor tijd ik zou halen.”

In zijn voorbereiding probeerde Jongschaap al enigszins vertrouwd te raken met de lange afstanden. ,,Ik heb al een marathon gedaan en de Elfstedentocht gefietst, dus de afstanden had ik wel in de benen.” Ook volbracht hij de halve van Klazienaveen: ,,Dat was vooral kijken hoe het met eten ging en zes uur achter elkaar bezig zijn. Na Klazienaveen dacht ik wel: ‘dit nog een keer is wel heel pittig’.”

‘Hawaii is een droom waar ik op wil focussen’
Maar met zijn blik op het WK gaat Jongschaap het serieuzer aanpakken: ,,Ik had dit jaar bijvoorbeeld geen diëtist voor het eten en die heb ik nu wel ingeschakeld. Ik ga nu ook met iemand die veel verstand heeft van hardlopen trainen. Die gaat mij filmen en daar zit veel winst. En ook het stukje mentale training; iemand die mij mentaal op de rit en scherp houdt.” Jongschaap doet er alles aan zijn om droom te verwezenlijken. ,,Ik wil op korte termijn Wereldkampioen worden. Dat is het eerste waar ik ’s ochtends mee wakker word en het laatste waar ik mee naar bed ga: ‘volgend jaar 13 september word je wereldkampioen’.” En dan is er natuurlijk nog Hawaii: ,,Dat is de plek waar je heen wil, waar de allerbeste zijn. Als je het daar hebt gemaakt, heb je het uitgespeeld. Hawaii is echt een droom waar ik op wil focussen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Jongschaap tijdens het fietsen. (Foto: Marathon Photo’s)

26 kilogram lichter 
Een hele sportieve achtergrond heeft de Fries niet, maar hij zette de knop resoluut om: ,,Ik ben in 2017 begonnen met fitness. Anderhalf jaar later begon ik met triathlon en het laatste jaar is dat vooral heel snel gegaan.” Zo viel Jongschaap maar liefst 26 kilogram af in het eerste half jaar nadat hij begon met sporten. Maar hier hield het voor hem nog niet op. Via een filmpje op YouTube ontdekte hij triathlon en zo raakte hij geïnspireerd. ,,Ik deed al anderhalf jaar aan triathlon en het is dan toch wel een mijlpaal om een hele triathlon te doen. Dat is wel een dingetje. Als je triathlon doet wil je wel echt een hele hebben gedaan. Dus ik heb op internet gekeken en kwam uit bij Hawaii. Zo begon het.”

Kritiek
Er wordt vaak kritisch gereageerd op het afleggen van dit soort lange afstanden op jonge leeftijd, maar Jongschaap heeft daar gelukkig weinig last van gehad: ,,Mensen zeggen wel eens ‘maak je jezelf niet kapot’, maar ik heb best wel een groot team van professionals om mij heen die mij er naartoe hebben geholpen. Ik ben goed geholpen en het is dus wel goed gebeurd. Er zit een groot plan achter.”