751 kilometer fietsen schrikte de Alkmaarse Ramses Bekkenk niet af. Sterker nog: hij koos ervoor deze monsterafstand non-stop af te leggen op de mountainbike. Dwars door Drenthe fietst hij – op het moment van schrijven – al 31 uur om de zogenaamde 750NE Challenge te volbrengen. Ook in de nacht trapte de 43-jarige atleet onverstoord verder over de heide en door het bos. Bekkenk heeft een prachtige route gepland over drie bekende Drentse mountainbikeroutes: de Drenthe 200, Bartje 200 en de Hunebedden 350.

,,In deze wedstrijdloze coronatijd is het fijn om een doel te hebben en op deze manier kan ik nog iets terugdoen voor mijn sponsors die toch mijn hele seizoen betalen”, vertelt Bekkenk aan RTV Drenthe voor aanvang van zijn grote uitdaging. Drie sneden brood met kaas moeten hem de eerste kilometers door helpen. Een simpele, maar doeltreffende maaltijd waar hij goede ervaring mee heeft. ,,Als ik nu iets anders doe, kan ik er alleen maar last van krijgen.”

Tijdslimiet
Bekkenk ziet de uitdaging niet als vrijblijvende toertocht en heeft zichzelf dan ook een streng doel gesteld: hij wil de 751 kilometer in 40 uur afleggen en dus een gemiddelde snelheid van bijna 19 kilometer per uur te noteren. Om dat te bereiken fietste hij in de nacht van donderdag op vrijdag gewoon door. ,,’s Nachts is alles anders”, vertelt Bekkenk. ,,Je neemt de snelheid anders waar en eten en drinken is anders. Je moet goed opletten. Van de nacht geniet ik wel het meest. De rust is compleet en je ervaart de natuur anders als je ‘s nachts in je eentje rijdt.” Ook vanavond zal Bekkenk de duisternis moeten trotseren. Hij hoopt rond 1 uur ‘s nachts af te mogen stappen in Dwingeloo.

Fietsen door Zuid-Afrika en Finland
De atleet voelt zich helemaal thuis in het wereldje van extreme sporten en bizarre uitdagingen. Zo won hij al drie keer de 360NE Challenge over 361 kilometer in Zuid-Afrika en samen met Bram Rood zette hij de beste prestatie neer in de Offroad Finnmark over een afstand van 700 kilometer. Dat is nog niets vergeleken met The Munga: een wedstrijd dwars door Zuid-Afrika over 1.074 kilometer. In 50:30 uur wist hij deze ruim 1000 kilometers te overbruggen.