Zes dagen lang door de Marokkaanse woestijn en daarbij 252,8 kilometer afleggen: de Marathon des Sables is berucht en beroemd en dit jaar – de langste editie ooit – staan er met 26 Nederlanders meer landgenoten dan ooit aan de start.

Het gaat in totaal om negentien Nederlandse mannen en zes Nederlandse vrouwen: op het totaal van 868 deelnemers overigens nog steeds een relatief klein aantal. Aankomende zondag gaat de Marathon des Sables van start met een eerste etappe van 41 kilometer. Op de tweede dag volgt meteen de zwaarste etappe: 85 kilometer. Zoals altijd zijn deelnemers aangewezen op eigen verzorging: eten en drinken wordt zelf gedragen. Onderweg komen deelnemers wel watertappunten tegen.

Temperaturen kunnen tijdens de Marathon des Sables oplopen tot ruim boven de veertig graden, terwijl deelnemers dus dwars door het hete zand van de woestijn lopen. Het is deelnemers niet toegestaan om achter de ‘bezemwagen’ te lopen: een kameel die de volledige route met een tempo van drie kilometer per uur aflegt.