,,Ik vroeg mezelf af wat een betere voorbereiding zou zijn dan exact dezelfde situatie nabootsen”, vertelt Rene Visser nadat hij gisteravond de finish passeerde van de laatste van drie Long Distances in slechts drie weken tijd. 22 dagen om precies te zijn, het tijdsbestek waarin de Gelreman, Vroomshoop en Challenge Almere-Amsterdam dit jaar plaats zouden vinden. ,,Maar daar stak het coronavirus een stokje voor, dus ik heb een heel mooi alternatief bedacht en dat was hier zelfstandig in en rondom de wateren van waar ik woon, een triathlon organiseren.” Dan hebben we het over het Bussloo recreatiegebied in de buurt van Deventer, waar Visser zijn uitdaging – de Triple Deventer – naar vernoemd heeft.

De ‘oneman’ triathlons vormen de perfecte voorbereiding op 2021, want al is het jaartal veranderd, hij hoopt nog altijd alle vier de Nederlandse Long Distances in één jaar af te leggen (naast bovengenoemde drie races ook de Frysman, red.). En ook voor volgend jaar betekent dat drie van die vier hele triathlons binnen, dan zelfs minder dan, drie weken tijd.

De 30-jarige atleet had zichzelf als doel gesteld iedere triathlon in minder dan twaalf uur te finishen. Een pittige uitdaging, zeker als je nauwelijks tijd hebt om tussendoor te herstellen en moet racen zonder de echte wedstrijdsfeer. Toch wist Visser zichzelf gemotiveerd te houden: ,,Ik bekeek het iedere race weer opnieuw. Het grootste verschil met een grote wedstrijd is de sfeer die er omheen hangt, maar ik heb zo ontzettend veel support gekregen en zoveel mensen zijn met mij meegegaan. Dat doet zo goed en is zo’n ander element, dat vind je ook juist weer niet in een race”, aldus de atleet na zijn laatste finish.

Zwaarste moment

Het zwaarste moment beleefde Visser gisteren halverwege het lopen. ,,Ik moest vijf rondes en ronde één en twee had ik een vliegende start, maar ronde drie en vier gingen voor geen meter. ‘Stoppen is ook een optie’, dacht ik nog. Maar ik was al zo ver, dus ik moest gewoon doorgaan, natuurlijk. In ronde vijf heb ik veel energie kunnen herpakken en zelfs wat kunnen versnellen, om volgens de planning onder de twaalf uur (11:40 uur, red.) te kunnen finishen.”

PR

Stiekem hoopte Visser eigenlijk deze laatste wedstrijd zijn PR aan te scherpen, maar met twee Long Distances in de benen zat dat er niet meer in. ,,Met fietsen ging het nog goed en liep ik negentien minuten voor op schema.” Maar tijdens de marathon werden de kaarten opnieuw geschud en trok Visser de conclusie dat hij tevreden mocht zijn met een sub-12 wedstrijd voor de derde keer op rij.

De snelste Long Distance volbracht Visser al tijdens zijn eerste triathlon op 9 mei: 11:26 uur. Inclusief wisseltijden legde hij die dag in 1:23:12 uur een extra lang zwemonderdeel van 4200 meter af, gevolgd door 5:35:31 uur fietsen en een marathon van 4:28:45 uur.

De rest van het seizoen

Met zijn eerste grote doel al afgevinkt, kan Visser eigenlijk nu al tevreden zijn over zijn 2020 seizoen. Maar hij hoopt nog wel wat kleine zelf georganiseerde ‘wedstrijden’ te doen, later dit seizoen. ,,Er komt nog wel wat, maar dat zijn nog wilde gedachten. We zitten pas in mei natuurlijk, maar er komen nog wel leuke ideeën. In ieder geval staat er 4 juli nog een zelf georganiseerde kwart en halve triathlon op de planning, gewoon met een select groepje voor de fun en saamhorigheid.” Dat duurt gelukkig nog even en tot die tijd kan de atleet ook wel wat rust gebruiken. ,,Eerst maar even met de beentjes omhoog”, lacht Visser.

Visser passeert de derde en laatste finishlijn van zijn grote uitdaging. (Foto: Romy Louise van Schooneveld)