Plat gezegd zijn er drie dingen waar een fijn (lees: goed) wetsuit aan moet voldoen. Ten eerste moet het – oké, het is bijna een cliché – pak lekker zwemmen. Ten tweede moet je het pak eenvoudig en snel kunnen uittrekken en als het meezit is het ook prettig als je er, voordat je aan je training of wedstrijd begint, geen moeite mee hebt om hem aan te trekken. Hoe zit dat met het Challenge 4 Speed Wetsuit van Dare2Tri.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: eigenlijk op alle drie de bovengenoemde punten scoort dit wetsuit – dat is gebaseerd op de Mach 4 lijn – prima. Het aantrekken gaat ontzettend makkelijk. Soepel zelfs. Binnen een minuut heb ik dit pak precies zoals ik het hebben wil. Dat wil zeggen: strak om het lijf en gesloten. Klaar om te zwemmen dus. Geen gedoe met been- of armstukken gladstrijden of aantrekken: dit gaat verrassend eenvoudig en nagenoeg vanzelf.

Het valt me – nog op het land – direct op dat je behoorlijk veel bewegingsvrijheid in het Challenge 4 Speed Wetsuit hebt. Voorover buigen, je armen draaien en zijwaartse bewegingen maken: allemaal geen probleem. Het pak is gemaakt van ‘super licht 44Cell HBF-Limestone neoprene met een GlideSkinTM surface coating’ en dat merk je. Het pak voelt als een tweede huid, knelt nergens af en de relatief dunne stof rond de schouders en armen voelt als een verademing.

(tekst gaat onder foto verder)

Eenmaal in het water heb ik precies datzelfde gevoel. Het gevoel van bewegingsvrijheid. Het gevoel dat ik niet word belemmerd in welke beweging dan ook en ondertussen voel ik het pak dus nergens knellen of schuren. Persoonlijk heb ik met een wetsuit behoorlijk snel last van schuurplekken in mijn nek. Daar heeft de een nu eenmaal meer last van dan de ander. Dit pak heeft echter een ‘omgekeerde klittenbandsluiting’ bij de nek en dat zou ‘geen schuurplekken’ moeten opleveren. Helaas had ik die schuurplekken nog wel, maar minder dan dat ik met andere pakken heb.

Maar tegelijkertijd ervaar ik een prima drijfvermogen. Ik zwom samen met iemand die normaal harder zwemt dan ik. Hij zonder wetsuit, ik mét. En warempel: zonder al teveel moeite zwom ik plots harder. En soepeler. En kwam ik fitter uit het water. Dan weet je dat je een prima pak in handen hebt.

En dan het uittrekken. Zeker tijdens een race wil je daar geen kostbare tijd mee verliezen. En ook daar scoort dit wetsuit punten. Je trekt de achterrits eenvoudig open en vervolgens ‘stroop’ je het pak soepel van je lichaam af. Ik heb het een aantal keer geprobeerd en gemiddeld kostte het niet langer dan twintig seconden.

(tekst gaat onder foto verder)

Tot slot nog even het uiterlijk van dit pak. We kennen het allemaal: tussen de honderden triatleten ben je in het water zo slecht herkenbaar voor je vrienden en familie langs de kant. Omdat dit pak een speciale Challenge Family-uitvoering is, zijn de mouwen voorzien van honderden Challenge-logootjes. In het felgroen. Het zorgt voor een stoere look, maar ook ben je in het water ontzettend goed te onderscheiden van de rest.

Dare2Tri heeft op dit moment een mooie actie lopen voor dit pak. Aangezien Challenge Almere-Amsterdam voor de deur staat, kun je het pak nu via Dare2Tri kopen. Als je daar de code ‘ALMERE2018’ gebruikt, kost het pak geen 475 euro, maar 250 euro.