Terwijl schoenen met carbonzolen een enorme opmars op de baan en weg maken, trekt The North Face die ontwikkeling een stapje verder met hun nieuwe Flight Vectiv Trailschoen. Dankzij die schoen kunnen nu ook trailrunners aan de carbonzool. De afgelopen weken hebben wij uitgebreid de kans gehad om deze nieuwste trailschoen van The North Face te testen. Een lichte schoen, met uitstekende demping die je de stabiliteit geeft die nodig is wanneer je offroad rent, maar ook ‘snel’ voelt, mede dankzij de reactieve zool met koolstofvezel (carbon). Met name dat laatste – het gebruik van carbon – is welbekend onder hardlopers op de weg, maar nieuw in de wereld van het trailrunnen. 

Het eerste wat opvalt wanneer je de Flight Vectiv uit de doos pakt, is dat de schoen bijzonder licht is. Alleen al dankzij het gewicht van slechts 248 gram (bij maat 39,5, red.) raak je enthousiast om de schoen aan te trekken en erop uit te gaan. Zeker in tegenstelling tot andere trailschoenen, die vaak toch wat zwaarder zijn, is dat een groot pluspunt. Wat ook opvalt is dat de zool – bestaande uit verschillende lagen – vrij dik is en daarmee een goede demping lijkt te geven. De schoen sloot bij ons nauw aan en zou volgens The North Face voor zowel mensen met smalle als wat bredere voeten geschikt te zijn. 

De eerste kilometers – die nog over de weg liepen alvorens we het bos bereikten – hebben we meteen het gevoel dat de schoen een goede afwikkeling stimuleert en het lopen daardoor makkelijk voelt. We krijgen eigenlijk de neiging om een hoger tempo te lopen dan gepland, omdat de benen met gemak ronddraaien. Het effect is hetzelfde als je de vergelijking maakt met carbonschoenen voor op de weg: het lopen kost minder moeite, gaat makkelijker en voelt bijna als vanzelf. 

Deze eerste training met de Flight Vectiv was meteen een optimale testrun, want na een aantal natte dagen lag het bos er perfect bij om een trailschoen uit te proberen. Zo konden we eens goed aanvoelen hoe goed de grip van de schoen is. Voor een trailschoen heeft de zool relatief weinig reliëf en daarom plaatsten wij er aanvankelijk dan ook vraagtekens bij. Toch blijken de ‘noppen’ onder de schoen ruim voldoende te zijn om met vertrouwen de drassige paadjes te trotseren. Doordat de noppen niet erg groot zijn, voelt de schoen ook op vlakke ondergrond prettig aan. 

De Vectiv zoolstructuur bestaat uit meerdere onderdelen: een “3D-plaat” tegen de zool aan, een “rocker-middenzool” en een buitenzool van “SurfaceCTRL”. Deze unieke combinatie zou volgens The North Face zorgen voor superieure stabiliteit, grip en schokdemping, zonder dat er ingeleverd wordt op efficiëntie van lichaamsenergie. Tijdens onze kilometers hebben we gemerkt dat dit zeker opgaat: de schoen vangt ‘klappen’ prima op, zorgt voor stabiliteit tijdens het klimmen, dalen en bij gladheid en maakt dat je je comfortabel voelt op lastiger begaanbaar terrein.

Terwijl shin splints ons nog wel eens parten spelen en een licht zeurende pijn tegen het einde van een training niet zelden ontstaat, lijkt dit na het lopen op de Flight Vectiv minder het geval te zijn. De steekjes ontstaan later – of zelfs niet – en dit lijkt met name te komen door de prettige demping die ook de impact bij een afdaling beduidend vermindert. Dat sluit aan bij het idee achter de schoen, die bedoeld is om hardlopers comfortabeler hun kilometers te laten maken. Volgens The North Face blijkt uit studies van onafhankelijke onderzoekers dat de Flight Vectiv de neerwaartse impact op de scheen met tien procent reduceert. 

Als je het belangrijk vindt dat je schoenen er schoon uit zien, schrikt het witte gaas van de Flight Vectiv – die momenteel slechts in één design verkrijgbaar is – je wellicht af. Zeker nu het winter is en het bos nat en modderig, oogt het wit dan ook snel vies. Wat dat betreft is de keuze voor wit, ook wel enigszins opmerkelijk voor een trailschoen.

Met een prijs variërend van 130 tot 200 euro valt de Flight Vectiv onder de duurdere loopschoenen, maar wanneer je het vergelijkt met andere schoenen met koolstofvezel (carbon) vormt het een budgetvriendelijkere optie binnen deze categorie. Voor de trailers onder ons, kunnen we deze schoen dan ook zeker aanraden. 

De Flight Vectiv is momenteel verkrijgbaar in geselecteerde gespecialiseerde hardloopwinkels en is beschikbaar voor pre-order via thenorthface.com.