We kennen allemaal dat vervelende gevoel: je rijdt ergens in de middle of nowhere en dan…..ssssshhhhh….lekke band. Geen man overboord, maar hoe makkelijker je je band plakt/vervangt en vervolgens weer oppompt: des te beter. De Fumpa Pumps – verkrijgbaar bij AthleteSportsWorld – gaat je daar in ieder geval bij helpen.

De pompjes van Fumpa zijn er in verschillende varianten – zo is er een klein ‘mini’ model voor onderweg, en een wat groter model, inclusief display, voor thuis – maar beiden zien ze er strak en gelikt uit. Plus deze modellen hebben een gezamenlijke deler: je pompt er, nadat je de Fumpa Pumps hebt opgeladen met stroom – en dat gaat heel snel, want dit kost je ongeveer een uurtje – je banden automatisch en heel gemakkelijk mee op. Daarbij, en eigenlijk is dat nog veel handiger en belangrijker, zorg je er tegelijkertijd voor dat je de juiste druk in je banden pompt. Met de grotere Fumpa Pumps vul je daarmee ongeveer acht banden, met de kleinere variant kun je zo’n drie banden volpompen. Groot voordeel aan die kleine variant; hij is licht (zo rond de 180 gram dus wel iets zwaarder dan een minipomp of patronen, red.) en je stopt hem met speels gemak in het achterzakje van je wielershirt of eventueel in je materiaaltasje. In dat laatste geval merkten wij wel dat we onze binnenbanden daar niet meer bij konden doen, daar is de Fumpa Pumps dan net weer iets te groot voor.

De Fumpa Pumps bevestig je net als een ‘normale’ pomp op je ventiel en vervolgens druk je een klein knopje in om daadwerkelijk te pompen. Dit maakt een behoorlijk geluid, kost een kleine minuut, maar kun je ook eerder stoppen door opnieuw op het pompknopje te drukken. Binnen de kortste keren hadden we zes bar in onze banden gepompt; op die manier werd het bijna leuk om een band op te pompen en vooral ook gemakkelijk, omdat je zelf niks hoeft te doen. Wel moet je – zeker de eerste keren – alert zijn en zorgen dat je de Fumpa Pumps goed op je ventiel hebt gezet. Natuurlijk is het geen probleem als hij er niet helemaal recht op zit, maar als je dan pompt, verlies je uiteraard lucht. Die lucht is in het geval van de Fumpa Pumps, en in tegenstelling tot een normale pomp, helaas niet oneindig. Let daarnaast op dat, mocht je de Fumpa Pumps meerdere keren achter elkaar gebruiken, deze behoorlijk warm kan worden. Het kan dus handig zijn hem niet direct in je achterzakje terug te stoppen, maar héél even te wachten.

Uiteindelijk wil je vooral weten of de Fumpa Pumps zijn geld waard is. Met een prijs van 129 euro voor de kleine variant en een prijs van 179 euro voor de grote variant, zouden wij zeggen; ja. Toegegeven, de Fumpa Pumps zijn behoorlijk prijzig, maar je krijgt daar een flink stuk gemak voor terug. Onze voorkeur gaat, ook al is het kleine model handzamer, veel prettiger voor onderweg én dus goedkoper, wel uit naar de grotere variant, omdat je daarmee op het display kunt aflezen hoeveel bar je in je banden pompt. Wel zo handig, aangezien je ongetwijfeld voorkeur hebt voor met hoeveel bar je rondrijdt. Tijdens het pompen bespaar je je in ieder geval een heel gedoe én energie.