In een tijd waarin het vooral gaat over de snelste (carbon)schoenen en snelheid vaak boven comfort lijkt te moeten gaan, is het een verademing om af en toe een zijstapje te maken. Een zijstapje naar in dit geval een schoen die al wat langer op de markt is – namelijk de Hoka Bondi 8 – maar vanwege de vele positieve verhalen die we over deze schoen hoorden, wilden we zelf maar al te graag de proef op de som nemen. In deze review lees je uiteraard wat we van de Hoka Bondi 8 vinden en of deze schoen inderdaad een aanwinst in jouw kast is.

Natuurlijk moet je de Bondi 8 wel úit de kast halen om een gedegen oordeel te kunnen vellen en dus liepen wij de afgelopen weken veelvuldig op dit model. Toegegeven: het is, in ieder geval naar onze bescheiden mening, afgaande op het uiterlijk niet het meest spectaculaire model binnen de inmiddels toch zeer diverse lijn aan hardloopschoenen die Hoka rijk is. De Bondi 8 oogt vrij groot, ‘dik’ en lomp en straalt daarmee geen pure snelheid uit. De schoen ademt vooral comfort en dat is dan ook precies wat je krijgt.

De schoen laat je vrij wanneer dat kan, maar geeft support wanneer dat nodig is

Laat je echter niet misleiden door het uiterlijk van de Bondi 8, want ook al oogt de schoen dus behoorlijk log, is ‘ie dat allerminst. De pasvorm is veel strakker dan het uiterlijk van de schoen doet vermoeden en dus komen ook tempo’s op de Bondi 8 makkelijker dan je wellicht op het eerste oog zou vermoeden. De pasvorm is daarnaast – en we zouden er geen ander woord voor kunnen bedenken – subliem. De Bondi 8 sluit op een grandioze manier om de voet en enkel, hindert je in geen enkele beweging, irriteert de voet op geen enkele manier en bovenal: laat je vrij wanneer dat kan, maar geeft support wanneer dat nodig is. De schoen is redelijk neutraal en biedt de ondersteuning die je zowel tijdens lange duurlopen als kortere intervals kunt gebruiken. Daarbij maakt het ook helemaal niet uit of je jouw runs op het asfalt of op een andere ondergrond afwerkt: de Bondi 8 behoudt zijn stabiliteit en doet dus echt wat het moet doen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoka Bondi 8

Ondanks al die stabiliteit en de hoge mate van comfort die de Bondi 8 biedt – en dus ook het ietwat lompe uiterlijk – hoef je niet bang te zijn voor overgewicht: ten opzichte van haar eigen voorgangers is de schoen aanzienlijk lichter geworden en dat is vooral te danken aan de lichtere en zachtere schuimsamenstellingen in de dikke zolen. Door de verlengde hielconstructie van de schoen is duidelijk merkbaar dat de afwikkeling van de Bondi 8 soepeler en dus beter is ten opzichte van de eerdere uitvoeringen; een verademing. Ten opzichte van haar eigen voorgangers heb je simpelweg het idee dat je op een heel andere schoen loopt en dat bedoelen we op de meest positief mogelijke manier.

Een echte allrounder

De Hoka Bondi 8 is wat dat betreft een echte allrounder geworden; een schoen die je het hele jaar door en bij vrijwel al je trainingen kunt gebruiken. In de praktijk zul je merken dat de Bondi 8 het beste tot z’n recht komt tijdens de langere, rustigere duurlopen, maar als het nodig is, zijn ook intervaltrainingen meer dan goed op deze schoen af te werken.

De Hoka Bondi 8 is onder andere via Hoka verkrijgbaar. Meer reviews van Hoka-schoenen lezen? De afgelopen jaren gingen we veelvuldig met diverse modellen aan de slag. Een overzicht vind je hier.