Het blijft, voor veel lopers, een even wenselijke als lastig te vinden combinatie: een schoen die zowel stabiel als snel is. Een schoen die je haast vooruit lijkt te stuwen, maar tegelijkertijd comfort en balans biedt als het even wat minder hard gaat. De Hoka Mach X probeert die balans te vinden en slaagt daar verrassend goed in.

Toegegeven: zo verrassend is het eigenlijk ook weer niet dat Hoka die balans goed weet te vinden met de Mach X, want de afgelopen jaren werd er flink doorontwikkeld op het gebied van loopschoenen en Hoka heeft al diverse topmodellen afgeleverd die, eigenlijk ieder jaar weer, een stukje beter, een stukje sneller én een stukje comfortabeler worden. Natuurlijk zijn er schoenen die zich specifiek richten op de écht snelle lopers en schoenen die juist bedoeld zijn voor lopers die niet gezegend zijn met soms haast onmenselijke tempo’s, maar wel de adem hebben om enorm lange duurlopen af te werken. Maar de Hoka Mach X – zoveel durven we wel te stellen nadat we de schoen een aantal weken hebben mogen testen – is eigenlijk de ideale trainings- én wedstrijdschoen voor beide type lopers.

‘In de basis een wedstrijdschoen’

In de basis is de Mach X ontwikkeld als wedstrijdschoen: de Pebax-plaat die in de middenzool zit, zorgt voor een ideale balans tussen snelheid – als je eerder op een carbonzool hebt gelopen, herken je het gevoel direct – en stabiliteit. Doordat de Pebax-plaat veel minder stijf is dan de nog steeds zeer populaire carbon-platen, is de impact van de schoen wat minder en daarmee ook geschikt voor de minder ervaren/getrainde loper. In tegenstelling tot met carbonzolen is het niet per se nodig om tempo’s van rond de vier minuten per kilometer of harder te lopen om maximaal profijt te ervaren: ook als je aanzienlijk langzamer gaat, helpt deze schoen je een soort van vooruit. Reken jezelf uiteraard niet te rijk, want uiteindelijk zijn het nog steeds je benen die het moeten doen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Review Hoka Mach X (Foto: 3athlon.nl)

In onze ogen een meer dan welkome aanwinst voor de Mach X zijn de toegevoegde ‘rubberen stukken’ aan de zool. In het verleden hebben we nog wel eens moeten constateren dat Hoka’s relatief snel slijten, maar dankzij deze extra rubberen platen blijft de zool veel langer stevig en intact. Ideaal, want daardoor verlengt de levensduur van de Mach X aanzienlijk. De zool is sowieso iets breder dan die van haar voorgangers en dat is precies hetgeen zorgt voor de stabiliteit die we eerder in deze review aanhaalden. Daar staat wel tegenover dat de schoen iets zwaarder is dan een aantal van Hoka’s eigen concurrenten: de Mach X weegt namelijk 227 gram in tegenstelling tot 193 gram voor de Mach 5 en 188 gram voor de Carbon X 3. Voor deze gewichten gaan we uit voor een vrouwenschoen, want die die hebben we voor deze review getest.

Schoen ‘to go’

Voor ons is de Mach X op dit moment de schoen ‘to go’. We gebruiken ‘m zowel tijdens tempotrainingen en duurtrainingen en genieten er iedere meter van. Bovenop de hierboven benoemde complimenten komt dat de warmteregulatie perfect is, de pasvorm geweldig en de looks ook weer een volgende stap hebben gezet. Eenvoudige conclusie: job well done.

De Mach X is onder andere verkrijgbaar via de website van Hoka.