Als triatleet gebruik je door de jaren heen heel wat hardloopschoenen. Soms – en als je minder geluk hebt wellicht zelfs vaker – kan het nog een hele zoektocht zijn om een model te vinden dat bij jou, en jouw manier van lopen, past. Dankzij HOKA wordt ons die zoektocht in ieder geval een stukje eenvoudiger gemaakt, want de komende weken mogen wij drie van hun modellen uittesten. Vandaag trappen we af met de HOKA ONE ONE Elevon 2.

Die HOKA ONE ONE Elevon 2 is een neutrale hardloopschoen die – ten opzichte van zijn voorganger – meer ondersteuning zou moeten bieden voor de middenvoet en voorvoet. Daarnaast moeten de zachtere tussenzool en verlengde hak voor een betere afwikkeling van de voet zorgen. Ondergetekende liep al vaker op de voorganger van deze nieuwste Elevon 2, was zelfs zeer te spreken over die schoen, maar hoe is dat nu?

Het eerste dat ons opvalt als we de schoen uit de doos halen, is dat de Elevon 2 niet alleen bovenstaande, maar ook een visuele upgrade heeft gehad. Hij lijkt iets hoger op de zool te liggen, de hak loopt wat spitser door naar achteren en steekt daarbij ook iets verder door. Uiteraard is dit niet het belangrijkste, maar visueel gezien maakt de Elevon 2 alvast een mooie stap voorwaarts en we kunnen niet anders concluderen dan dat de schoen er gaaf uitziet. Daarbij maken we uiteraard wel de kanttekening dat je moet houden van de voor HOKA zo kenmerkende ‘hoge zool’, die de schoenen in het algemeen een uitstraling geven die meerdere atleten nog wel eens omschrijven als ‘lomp’.

(tekst gaat verder onder foto)

(Foto: 3athlon.nl)

Vooropgesteld: wij vallen niet binnen die categorie en lopen dus aardig weg met het uiterlijk van deze schoen. Waar we ook mee weglopen, is hoe de Elevon 2 zit én loopt. Op het moment dat je de schoen aantrekt, voel je het gelijk: de stevigheid maar tegelijkertijd het comfort, de ondersteuning en tegelijkertijd het gevoel dat je eigenlijk geen schoenen om de voeten hebt. De Elevon 2 zit als gegoten, voelt heerlijk licht aan de voet en geeft tijdens het lopen een geweldige, stabiele en haast dempende ondersteuning.

Misschien nog wel het meest bijzonder: je merkt dit meteen tijdens de eerste kilometers die je op de Elevon 2 maakt. Waar ondergetekende bij vrij veel schoenen last krijgt van blaarvorming op het moment dat de eerste kilometers worden gelopen, is dat bij de Elevon 2 niet het geval. De schoen heeft een bijzonder fijne afwikkeling, geeft bij vlagen het gevoel dat je ‘verend’ loopt en hindert je nooit bij het maken van tempo. Laat je dus zeker niet misleiden door het feit dat de schoen niet het snelste uiterlijk heeft, want ook tijdens onze intervaltrainingen loopt de Elevon 2 meer dan prima.

Toch krijgt deze schoen wat ons betreft voornamelijk de voorkeur bij de langere, rustigere duurlopen. Bij pittige intervals zijn er nu eenmaal meer geschiktere schoenen op de markt – ook namens HOKA, waarover je later in een volgende review meer zult lezen – en dus kun je de Elevon 2 beter dragen tijdens de runs waar deze het beste tot z’n recht komt. Of je nu gaat voor een duurloopje van 20 of 30 kilometer, of misschien zelfs draagt tijdens een marathon: de schoen blijft geweldig aanvoelen en irriteert nergens.

Bijna nergens dan, want er zijn twee punten met betrekking tot de Elevon 2 waar we minder tevreden over zijn. Allereerst de ‘flap’ (tong, red.) die onder de veters zit. Deze heeft een lichte metamorfose ondergaan en heeft nu ook een zijflapje. Op zich heel inventief, want daarmee sluit de schoen nog beter om de voet. Enige nadeel is wel dat je de schoen daardoor bijna verplicht bent te dragen met hogere sokken. Ondergetekende loopt regelmatig met enkelsokjes, maar dan begint de tong na een paar kilometer in de bovenkant van de enkel te snijden. Logischerwijs geeft dit een onprettig gevoel. Met hogere sokken heb je hier geen enkele last van.

(tekst gaat verder onder foto)

(Foto: 3athlon.nl)

Een ander nadeel van de Elevon 2 is wat ons betreft het feit dat de schoen behoorlijk grote groeven in de zool heeft. Op zich niks mis mee, ware het niet dat het vrij vaak gebeurt dat je op een steen stapt en die vervolgens een kilometer – of zelfs verder – met je meesleept omdat deze niet meer uit de zool loslaat. Natuurlijk, er zijn ergere dingen, maar na een tijdje begin je je best een beetje te storen aan het feit dat je steeds het getik van een steentje hoort of – nog erger – voelt dat je voet niet meer helemaal recht staat.

Los van deze twee pijnpuntjes zijn we – dat moge duidelijk zijn – desalniettemin meer dan tevreden met de HOKA ONE ONE Elevon 2. Het is een fijne schoen die zich uitermate goed leent voor de langere, rustigere duurloop, maar waarmee je ook geweldig uit de voeten kunt tijdens kortere en meer intensievere runs. Het toffe design draagt extra bij aan het feit dat wij deze schoen meer dan eens en altijd met een tevreden gevoel uit de kast pakken om onze trainingen mee af te werken!