Een adviesprijs van 749 euro mag je neertellen voor de gloednieuwe Polar Grit X2 Pro: het is een groot bedrag, maar daarmee haal je wel een sporthorloge in huis dat zijn weerga niet kent. Tegelijkertijd moeten we ook eerlijk zijn: is de Grit X2 Pro dan zoveel beter dan de eveneens onlangs gelanceerde Polar Vantage V3, die zo’n 150 euro lager geprijsd is? Je leest het in deze review.
Om even kort door de bocht te gaan; de Polar Vantage V3 en Polar Grit X2 Pro verschillen vooral qua uiterlijk van elkaar. Qua prestaties en mogelijkheden doen beide horloges – twee topmodellen binnen de Polar-lijn – niet zoveel voor elkaar onder. Geen slecht teken overigens, want in onze review van de Vantage V3 kon je al lezen dat we meer dan te spreken waren over dat horloge, dus in het geval van de Polar Grit X2 Pro is dat niet anders. Maar eerst dus dat uiterlijk, dat wel degelijk een wereld van verschil vormt.
Steviger en robuuster
De Polar Grit X2 Pro oogt én is wat steviger en robuuster. Gek is dat eigenlijk niet: dit topmodel is vooral gericht op ‘avonturiers’, op trailers en op crossers. En toch, juist omdat de mogelijkheden en features vrijwel identiek zijn aan die van de Vantage V3, is ook dit horloge uitermate geschikt voor triatleten. Sterker nog; puur op basis van het uiterlijk gaat onze voorkeur zelfs uit naar de Grit X2 Pro, simpelweg omdat hij gewoon wat stoerder oogt en ook wat gewichtiger aanvoelt. Als je de Grit X2 Pro vasthoudt, voel je dat ook echt (79 gram versus de 57 gram van de Vantage V3). Hij is stevig maar niet zwaar én robuust maar nog steeds flexibel. De stijlvolle chromen rand maakt het stoere uiterlijk helemaal af en natuurlijk helpt het kraakheldere oledscherm, waar de kleuren letterlijk vanaf spatten, ook mee.
Ten opzichte van de Vantage V3 valt op dat de Grit X2 Pro geen grote rechthoekige, maar kleinere en ronde knoppen heeft – nog steeds vijf overigens – en dat de behuizing minder rond, maar juist wat meer hoekig is. Die behuizing steekt ook wat meer uit ter hoogte van de fysieke knoppen, zodat je minder snel per ongeluk op zo’n knop drukt: zeker een verbetering ten opzichte van de Vantage V3. Wel opvallend, en dan niet per se in positieve zin, is de bovenste rvs-ring op de behuizing, waarbij het noorden, oosten, zuiden en westen en ook bijbehorende graadmeters zijn aangegeven: het nut laat zich niet raden, want de ring is niet te draaien en dus valt er niet mee te navigeren. Het is slechts een uiterlijk stijlkenmerk en bij het gebruik van het digitale kompas wordt een meedraaiende kompasring op het scherm getoond. Wel weer fijn is dat de schermlens van saffier is, waardoor deze aanzienlijk beter bestand is tegen krassen dan het Gorilla Glass van de Vantage V3.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Eindeloze mogelijkheden, vergelijkbaar aan Vantage V3
Voor een uitgebreide beschrijving van alle mogelijkheden van de Polar Grit X2 Pro kun je feitelijk net zo goed onze review van de Vantage V3 lezen, maar goed om te weten is dat álles dat je als triatleet of duursporter nodig hebt, daadwerkelijk mogelijk is met beide horloges. In álles ademt de Polar Grit X2 Pro kwaliteit en merk je dat je te maken hebt met een A-product. Het horloge reageert snel en responsief, navigeert makkelijk, werkt intuïtief en levert een zeer solide GPS en batterij die tientallen uren bij vol gebruik meegaat. Bang zijn dat je workout te lang duurt behoort dus tot het verleden, want de Polar Grit X2 Pro gaat letterlijk dagen, soms zelfs weken mee voordat je hem weer moet opladen.
Ook fijn is dat je de Polar Grit X2 Pro binnen een mum van tijd up & running hebt: via de Polar Flow app heb je je horloge letterlijk binnen twee minuten ingesteld – al moet je hem dan wel even voorzien van de nieuwste firmware, dat iets langer duurt – en kun je meteen aan de slag. Met het grootste gemak stel je in welke trainingsdata je per sport – zwemmen, fietsen, lopen bijvoorbeeld – wil zien: een kind kan de was doen. Via de Polar Flow heb kun je al je trainingsdata ook weer uitvoerig uitpluizen en natuurlijk rechtstreeks doorzetten naar andere applicaties als bijvoorbeeld Strava of TrainingsPeaks.
Minpuntjes
Hoe fijn en veelzijdig de Polar Grit X2 Pro ook moge zijn, een groot minpunt waar Polar al veel langer mee te kampen heeft, blijft staan: de connectiviteit van diezelfde Polar Flow aap. Met één druk op de knop zou je je horloge moeten verbinden, maar soms moet je dit een paar keer herhalen voordat hij de verbinding pakt. Het is, zeker nadat dit probleem al jaren terugkerend is, een smet op een verder geweldig horloge.
Conclusie
Als je moet kiezen tussen de Polar Vantage V3 of Polar Grit X2 Pro, ga je hoe dan ook naar huis met een geweldig horloge waar je heel veel plezier aan zal beleven. Aan jou de keuze of je 150 euro extra overhebt voor voornamelijk een steviger en robuuster uiterlijk, want qua features en mogelijkheden merk je vrijwel geen verschil tussen beide modellen.
Je koopt de Polar Grit X2 Pro onder andere hier.