Een op het oog prachtig horloge: de Polar Vantage V. Een chique, maar toch sportief uiterlijk, haast oneindig veel functionaliteiten en mogelijkheden én op papier één van de krachtigste modellen op de markt. Maar waarom dan zo laat een review? De Polar Vantage V ligt immers al een behoorlijke tijd in de winkels. We kunnen er kort over zijn: de vertraagde review heeft alles te maken met een aantal vervelende kinderziektes waar het horloge de eerste weken enorm mee te kampen heeft gehad. Die lijken inmiddels gelukkig (grotendeels) verholpen.
(tekst gaat onder foto verder)
Laten we maar met de deur in huis vallen en ‘die kinderziektes’ een naam geven. We kunnen er niet omheen, des te minder omdat die problemen betrekking hadden op de meest fundamentele functies van een sporthorloge. Tijdens het lopen gebeurde het regelmatig, zeker zo’n vijftig procent van de trainingen, dat de afstand gedurende de eerste kilometers niet werd gemeten. Cadans en tempo werkten wel en werden dus ook correct weergegeven, de afstand gek genoeg niet. Die begon pas – letterlijk en figuurlijk – een tijdje later te lopen. Ook bij het zwemmen meer dan eens een afstand die niet (correct) werd opgenomen. Polar kondigde updates aan, die zijn er sinds half december en inderdaad, de problemen lijken zich niet meer voor te doen. Maar hoe vervelend ook, het is wel logisch dat veel gebruikers zich hier mateloos aan hebben geïrriteerd.
Prachtig uiterlijk in al haar simpelheid
Dat gezegd hebbende: met de Polar Vantage V heb je – nu dus – een uitstekend horloge in handen. Allereerst het uiterlijk: in onze preview schreven we het al, maar dit horloge ziet er strak uit. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook onder je ‘normale’ kleding of zelfs tijdens een avondje op chique misstaat de Vantage V niet. Het ronde uiterlijk zagen we eerder al bij andere merken, maar bij Polar nog nooit. De mogelijkheid om analoge wijzers toe te voegen zorgt voor een stijlvol doch eenvoudig uiterlijk dat prachtig is in feitelijk al haar simpelheid. Het touchscreen maakt dit model direct ‘future-proof’, al laat deze functie zich slechts bedienen als je niet aan het trainen bent. In workout modus schakelt het touchscreen automatisch uit en word je teruggeworpen op de fysieke knoppen.
(tekst gaat verder onder video)
Tijdens het trainen krijg je precies wat je gewend bent van (de luxere modellen van) Polar. Vooraf krijg je duidelijk advies om wat dieper te gaan tijdens een training of het juist wat rustiger aan te doen en vooraf kun je via Polar Flow gestructureerde workouts en routes in het horloge laden. Werkt eenvoudig, gaat snel en is dus zo gedaan. Tijdens het trainen heb je zicht op de standaard velden die uiteraard weer naar eigen inzicht kunnen worden ingedeeld. Snelheid, hartslag (OHR), vermogen, afstand, gemiddeldes, zones: alles is mogelijk. Na afloop van een training krijg je uiteraard een overzicht van je resultaten en binnen een paar seconden heb je deze via de Polar Flow app geüpload en eventueel doorgezet naar Strava of andere programma’s. De Vantage V is inmiddels snel, accuraat en efficiënt: routes kloppen precies, afstanden en snelheden ook en alles werkt naar behoren.
Hartslagband versus polsmeting
Op één van de nieuwigheidjes na dan. Polar blaast hoog van de toren met de nieuwe optie om je hartslag middels je pols te meten. Waar er eerder altijd vier LED’s werden gebruikt om dit voor elkaar te krijgen (groene licht duidelijk te zien aan de achterkant van het horloge), wordt dat nu gedaan aan de hand van maar liefst negen LED’s. Door ook nog eens te variëren in kleuren die dan weer zouden variëren in penetratiediepte, zou dit een grotere efficiëntie moeten realiseren. Maar het effect durven wij te betwijfelen. Onze hartslag valt regelmatig laag uit (lager dan bij een borstband) en kan ook om onverklaarbare redenen met meer dan tien of soms zelfs twintig slagen per minuut droppen – ongeacht de intensiteit van een inspanning. En dit terwijl het horloge altijd strak om de pols zit, keurig op de daarvoor gebruikelijke plek. Niet voor niets grijpen veel sporters alweer terug op hun hartslagband die je overigens goed kunt synchroniseren met de Polar Vantage V.
(tekst gaat verder onder foto)
Het nieuwste model van Polar heeft overigens nog een andere primeur te pakken: het is het eerste horloge dat niet alleen hartslag, maar ook loopvermogen via de pols meet. Je vermogen aflezen is niet voor niets populair bij heel veel fietsers, omdat het feitelijk veel meer kan zeggen dan bijvoorbeeld je hartslag of tempo: je vermogen is niet zozeer afhankelijk van externe factoren als weer, een slechte dag, slechte nachtrust, het terrein of stijgingspercentages. Overigens meet de Vantage V je vermogen feitelijk niet, maar berekent het dit aan de hand van een algoritme op basis van leeftijd, gewicht en meerdere gps-gegevens. Waar de hartslag gemeten door de Vantage V vaak lager uitvalt dan bij andere meters, is het bij de powermeter van de Vantage echter net andersom: in vergelijking met bijvoorbeeld de Stryd en MileStone (Footpod) ligt het vermogen in wattages juist beduidend hoger. Welke van de modellen dan het meest accuraat is, blijft lastig te zeggen.
‘Ultieme, meest complete GPS- en multisporthorloge’
De hamvraag is en blijft natuurlijk of we de Polar Vantage V zouden aanraden? Met een adviesprijs van 499 euro wordt dit model door Polar op de markt gezet als het ultieme, meest complete GPS- en multisporthorloge. En dat is het ook wel: compleet en inclusief eindeloos veel mogelijkheden om al je trainingsgegevens bij te houden en te monitoren. Ultiem zouden we het horloge (nog) niet willen noemen: daarvoor waren er teveel kinderziektes en is het net even te onduidelijk hoe nauwkeurig de Vantage V nou precies is. Met name de hartslagregistratie en het loopvermogen in watts blijken regelmatig iets te wispelturig. Zou ons dat weerhouden van een aanschaf? Absoluut niet: daar krijg je een te mooi product voor dat kwalitatief ook te goed in elkaar steekt. Kinderziektes zijn er immers om op te lossen en Polar zal ook in de toekomst blijven werken aan updates om zo alle functionaliteiten te blijven verbeteren.