Het is voor de gemiddelde triatleet een haast oneindige zoektocht: het vinden van de juiste, best passende, lekkerst zittende en – als het even kan – ook nog eens snelste hardloopschoen. Ondanks dat er een aantal merken uitspringt als je het hebt over populariteit, valt er logischerwijs te kiezen uit tientallen brands en mogelijkheden. De afgelopen maanden liepen wij regelmatig op de Scott Speed Carbon RC; onze bevindingen lees je in deze review. 

De Scott Speed Carbon RC – en de naam zegt het al – is een carbonschoen die is gemaakt voor zo hoog mogelijke snelheid. Het is geen schoen voor de lange duurlopen of rustige trainingen; het is een lichte wedstrijdschoen die je het beste specifiek voor die wedstrijdmomenten gebruikt. De schoen is niet licht, maar ‘vederlicht’ en dit is iets dat je direct voelt als je de schoen voor de eerste keer uit de doos haalt. Enigszins opvallend – in dat licht bezien – is het dat de Speed Carbon RC, eenmaal om de voet, toch een stevige ondersteuning aan de voetzool en ook enkel biedt. Het zeer lage gewicht doet dus geen concessies aan een stevige feel en comfort.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Duidelijk aan de Scott Speed Carbon RC is meteen de ‘bolle’ carbonzool, die niet recht maar in een soort halve maan loopt. Vooral de punt aan de voorkant loopt omhoog en dat is iets dat je al meteen in de eerste loopmeters voelt. De afrol van de voet wordt extra gestimuleerd, vooral als je een loper bent die op de mid-voorvoet of zelfs voorvoet landt. Het carboneffect, waarbij je als het ware na iedere landing ‘terugveert’, is onmiskenbaar aanwezig. Wel dienen we hierbij de kanttekening te maken dat de schoen behoorlijk onwennig en in de beginfase zelfs onprettig aanvoelt als je er (te) rustig oploopt; dan verliest de Scott Speed Carbon RC feitelijk zijn functie en doel en heb je er weinig aan. Althans; de grootste meerwaarde verdwijnt op dat moment.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Toch is het zo dat gewenning een hoop doet. Na tientallen kilometers te hebben gelopen, zowel op hoge snelheid (tussen de 3:30 en 4:30 per minuut) als lage snelheid (tussen de 5:00 en 6:00 per minuut) begon de Scott Speed Carbon RC steeds meer vertrouwd aan te voelen en vlogen de kilometers voorbij. Het is heerlijk om de schoen niet om de voet te voelen, het kost geen enkele kracht om de voet op te tillen – in tegenstelling tot zwaardere schoenen waarbij je soms het gevoel kunt hebben een ‘behoorlijk gewicht’ op te tillen – en de Speed Carbon RC ventileert ook nog eens perfect. Wat dat betreft is het precies de schoen waar we enthousiast van worden. 

Ook al zijn we dus bijzonder enthousiast over de Scott Speed Carbon RC, is het nog wel goed de kanttekening te plaatsen dat de schoen een vrij smalle pasvorm heeft; voor lopers met bredere voeten zou dit nog wel eens een struikelblok kunnen vormen. Daarentegen heeft ondergetekende nog geen enkele last ervaren, ook al heeft hij ook ietwat brede voeten. Met de Scott Speed Carbon RC staan er inmiddels een kilometer of 500 op de teller en van enige vorm van slijtage is nog niks te merken. Dat is een zeer groot pluspunt, want dat is bij andere merken wel eens anders…