Richard Murray racete vannacht richting een vijftiende plaats tijdens de finale van de World Triathlon Championship Series in Montreal. Daarmee reikte hij tot in de tweede van drie rondes. Na eerdere kwalificatiewedstrijden zouden atleten vannacht drie races volbrengen – volgens het Eliminator Format – waarbij iedere ronde de laatste tien atleten afvielen. Zo klonk in de eerste ronde het startschot voor 30 man, in de tweede race waren daar 20 atleten van over en tot slot kwamen de beste tien atleten voor een ultieme finale ronde in actie. De race werd gewonnen door de Engelse Alex Yee, die tijdens het looponderdeel ongenaakbaar was.

De afstanden waarover atleten vannacht raceten waren 300 meter zwemmen, 7,2 kilometer fietsen en twee kilometer lopen.

Eerste finale ronde

In de eerste ronde kwam Murray op enige achterstand en buiten de top twintig uit het water. Gezien de korte afstanden en het format – waarbij topatleten de eerste races hun benen zoveel mogelijk proberen te sparen en nét hard genoeg racen om door te mogen naar de volgende ronde – kwam op de fiets alles al snel weer samen. Zo kwam het aan op het lopen. Daar was het zaak om behouden richting de top twintig te rennen. Een grote groep passeerde de streep nagenoeg gelijktijdig. Murray bevond zich op een nette tiende plek en stelde daarmee dus zijn startplek voor de tweede ronde veilig.

Tweede finale ronde

Tijdens de tweede ronde werd er al duidelijk harder aan getrokken. In het water brak de groep in tweeën, waarbij de eerste veertien atleten een voorsprong genoten voor het fietsen. Murray klom als laatste aan wal en moest daardoor hard werken tijdens die tweede discipline (+0:15). Uiteindelijk kwam in het zadel nagenoeg het gehele veld alsnog samen, waardoor iedereen weer kans maakte om richting de top tien te lopen. Murray slaagde er niet in om veel verder naar voren op te schuiven. Hij passeerde de streep op vijftien seconden afstand van de winnaar van deze ronde – de Spaanse Manoel Messias – als vijftiende.

Derde finale ronde

Na het zwemmen bleven zes man voorin de race over: de Franse Vincent Luis, de Franse Leo Bergere, de Franse Pierre Le Corre, de Marokkaanse Jawad Abdelmoula, de Belgische Marten van Riel en Yee. Dit groepje sprong binnen tien seconden afstand van elkaar op de fiets, terwijl de eerstvolgende atleet na hen – de Nieuw-Zeelandse Hayden wilde – op dit moment tegen een achterstand van vijftien seconden op keek.

Op de Portugese Joao Silva na, wist iedereen elkaar te vinden in het zadel. Tijdens het laatste looponderdeel vormde zich aanvankelijk een kopgroep van zes atleten: Wilde, Geens, Bergere, Yee, Messias en Le Corre. Uiteindelijk gingen Wilde en Yee er in de laatste kilometer samen vandoor. Tot in de laatste meters bleven de twee naast elkaar lopen totdat Yee er vlak voor de finish nog een waanzinnige eindsprint uit perste. Zo was het de Engelsman die zegevierde. Wilde werd tweede (+0:03) en Bergere derde (+0:05).