“Het waren mentaal hele zware maanden…niet wetende of ik weer op het hoogste niveau zal kunnen racen. Maar ik blijf positief en doe alles wat ik kan om weer te kunnen racen.” Richard Murray maakte gisteren bekend dat hij sinds een aantal maanden lijdt aan een vervelende hartafwijking genaamd Artrial Fibrilation (AFIB). “Dat betekent dat mijn hart soms uit z’n ritme raakt; soms is de hartslag heel hoog en soms juist heel laag. Het is een afwijking die veel voorkomt bij atleten van middelbare leeftijd of pro atleten.”

Met de Olympische Spelen in aantocht, is dat natuurlijk alles behalve ideaal. Maar, gezondheid komt natuurlijk altijd op de eerste plaats, benadrukt Murray: “Het zal mijn professionele carrière absoluut afremmen en dat is heel, heel zwaar voor me. De Olympische Spelen en mijn carrière als pro atleet staan een beetje op het spel. Maar, we doen alles wat we kunnen. Veel top atleten hebben dit eerder gehad, dus ik ben niet de eerste. Het is best wel een bekende hartafwijking en er zijn manieren om het te herstellen. Daar ben ik heel blij mee. Totdat het opgelost is, wordt het zwaar voor mij om niet te kunnen racen en strijden, maar gezondheid komt altijd op de eerste plaats. Ik zal iedereen op de hoogte houden.”

Murray is duidelijk gebrand om op het hoogste niveau terug te keren. “Ik ben nog niet klaar”, sluit hij zijn bericht met een sterke boodschap af.