Op het Hawaiiaanse Maui werd gisteren het Wereldkampioenschap Xterra uitgevochten. Bij de mannen won Rom Akerson in 2:52:42 voor Bradley Weiss en Sam Osborne. Bij de vrouwen kroonde Lesley Paterson zich voor de derde keer tot Wereldkampioene in 3:29:08, voor Michelle Flipo en Lizzie Orchard. Voor Akerson kwam een droom uit: ,,Het was een geweldige race. Ik heb alles gegeven bij het zwemmen, het fietsen én het lopen. Ik heb hier mijn hele leven van gedroomd, dit is geweldig.” 

Het zwemparcours bestaat uit 1500 meter zwemmen in de zee, echter opgedeeld in twee keer 750 meter, waardoor de atleten maar liefst vier maal de hoge golven in de branding moesten trotseren. Het fietsparcours is normaal ongeveer 32 kilometer, maar door veel regen was het zo modderig geworden dat de eerste 4,5 kilometer geschrapt werd. De modder moet in deze eerste 4.5 kilometer single track werkelijk ernstig zijn geweest, gezien de modder op de rest van het parcours ook al zeer glad was. Het loopparcours bestond uit zo’n vijf kilometer bergop, gevolgd door opnieuw ongeveer vijf kilometer bergaf over smalle single trails. 

De glibberige omstandigheden waren zo extreem dat de camerateams met hun jeeps ook niet overal op het parcours konden komen. Tekenend voor de omstandigheden zijn ook de eindtijden: deze zijn het ‘langzaamste’ in de geschiedenis van de race, zelfs ondanks het iets versimpelde fietsparcours. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Een aantal van de pro mannen op Razor Ridge. (Foto: 3athlon.nl)

De Nieuw-Zeelander Sam Osborne was de eerste pro man uit het water en had een voorsprong van ruim 20 seconden toen hij uit de eerste wissel kwam. Binnen vijf kilometer op de mountainbike reed de top tien echter weer binnen dertig seconden van elkaar, waaronder ook Bradley Weiss, de winnaar van vorig jaar. Bij Razor Ridge, een modderig stuk single track dat alleen maar omhoog loopt naar de top van de tweede grote klim van het parcours, werd het veld echter volledig uit elkaar getrokken. De Spanjaard Ruben Ruzafa wist hier weg te rijden bij de rest en had daardoor de weg voor zich vrij en kon proberen zijn leiding groter en groter te maken.  Ruzafa wist als eerste de tweede wissel te bereiken, maar werd verrassend op 45 seconden gevolgd door Rom Akerson, die tot nog toe onder de radar wist te blijven. Osborne en Weiss liepen op circa 2:30 en 3:15 minuten achterstand en hadden iets goed te maken bij het looponderdeel. 

Akerson wist na drie kilometer lopen de leiding van Ruzafa over te nemen, die vervolgens ook nog eens door Weiss en Osborne voorbij werd gelopen. Akerson gaf de leiding niet meer uit handen en liep naar zijn eerste Xterra wereldtitel in 2:52:42. Het was opvallend dat Weiss zoveel bij het lopen goed wist te maken, gezien hij niet de beste loper is. De ervaring van de voormalig Wereldkampioen maakte echter het verschil: hij had op het laatste moment gekozen voor schoenen met grote spikes. Dit zorgde voor extra grip in de modder, waardoor hij naar de tweede plek wist te lopen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Paterson op weg naar haar derde Xterra wereldtitel (Foto: 3athlon.nl)

Bij de vrouwen was de Mexicaanse Michelle Flipo als eerste uit het water met een riante voorsprong van ruim 1,5 minuut. Ze werd bij het mountainbiken opgejaagd door Lesley Paterson en Brigitta Poor. Paterson nam snel de leiding over en reed weg bij Flipo en Poor. Paterson had bij de tweede wissel een riante voorsprong van circa negen minuten op Poor en Flipo. Paterson kon haar voorsprong tot aan de finish in stand houden en liep naar haar derde Xterra wereldtitel in 3:29:08 . Het was voor haar een zeer aangename come-back nadat ze afgelopen jaar leed aan de ziekte van Lyme. Achter Paterson werd Flipo op meer dan 10 minuten achterstand tweede, kort gevolgd door Lizzie Orchard.