Rostislav Pevtsov en Lisa Tertsch werden zojuist tot triatleet van het jaar verkozen tijdens het ETU Awards Gala in Minsk, Wit-Rusland. Het was ook nog even spannend of de Nederlandse Triathlonbond in de prijzen zou vallen als beste Europese Triathlonbond, maar die titel ging uiteindelijk naar onze oosterburen: de Deutsche Triathlon Union (Duitsland, red.). Naast Nederland was ook de Federazione Italiana Triathlon (Italië, red.) genomineerd. Behalve de nominatie voor de beste triathlonbond, stond er ook een Nederlandse wedstrijd tussen de genomineerden voor ‘Wedstrijd van het jaar’. Weert – waar dit jaar het EK plaatsvond – nam het op tegen Targu Mures, Kitzbühel en Kazan (Rusland). Laatstgenoemde nam uiteindelijk de prijs mee naar huis. Tot slot werden ook de paratriatleet en het jurylid van het jaar bekend gemaakt.

Sportvrouw van het jaar
Ze is de jongste van de drie genomineerden: Lisa Tertsch. Toch was ze de Zwitserse Julie Derron en Tsjechische Petra Kuříková te snel af. De 21-jarige atlete pakte de overwinning tijdens de European Cup in Dnipro. Een volgende overwinning volgde in Antwerpen in de ITU World Cup. Ook op Nederlandse bodem in Holten werd haar sterke race beloond met goud. Tertsch pakte later nog een bronzen medaille tijdens U23 Worlds in Lausanne en een Europese titel in Valencia tijdens de ETU U23 Championships. Slechts een week na haar zilveren medaille in Alanya sleepte Tertsch wederom de titel binnen tijdens de ETU Cup Final in Funchal. Deze mooie prestaties brachten haar de overwinning van de Rankings Series en de titel ‘Triatlete van het jaar’.

Sportman van het jaar
Met een overwinning tijdens de World Aquathlon Championships in Pontevedra kon de Azerbeidzjaanse Rostislav Pevtsov zijn jaar niet beter beginnen. Tijdens de Olympische afstand in Weert moest hij toegeven op Alistair Brownlee en genoegen nemen met een vierde plek. Een week later raakte hij weer teleurgesteld tijdens een race in Dnipro, waar hij het moest afleggen tegen de Australische Calum McClusky en tweede werd. Na een bronzen medaille in Kazan zette hij alles op alles tijdens de ETU Cup Final in Funchal waar hij moest winnen om bovenaan in het klassement te staan. Hij slaagde er in de titel binnen te slepen en pakte daarmee de overwinning van de ETU Rankings. Andere genomineerden voor de titel ‘Triatleet van het jaar’ waren de Engelse Sam Dickinson en de eveneens Engelse Ben Dijkstra.

(tekst gaat verder onder foto)

Rostislav Pevtsov triatleet van het jaar bij de mannen. (Foto: 3athlon.nl)

Paratriatleet en jurylid van het jaar
De Franse Jules Ribstein werd verkozen tot paratriatleet van het jaar en de titel voor jurylid van het jaar ging naar de Spaanse Miguel Alejandro Fernández Vásquez.