Sabine Wassink verbrak deze week het wereldrecord op de marathon in haar achtertuin. We hebben het dan wel over het wereldrecord op de loopband. In 3:12:05 uur legde de 30-jarige de 42,2 kilometer af in haar tuin in Rijssen. Het record stond eerder op naam van een Amerikaanse. Wassink was bijna drie minuten sneller dan haar voorganger.

Het is extra bijzonder dat het pas de eerste marathon was die de atlete liep. Eigenlijk zou Wassink debuteren in Rotterdam vorig jaar, maar een blessure weerhield haar daarvan. Dit jaar gooide het coronavirus aanvankelijk roet in het eten, maar Wassink maakte een plan en ging niet bij de pakken neerzitten. ,,Ik had er zo naartoe getraind en wil op deze manier het boek dicht doen”, verklaart de atlete in een interview met RTV Oost.

‘Tot aan 32 kilometer ging ik echt super’
Het was echter absoluut niet makkelijk. En het feit dat er geen toeschouwers waren en geen mooie omgeving om van te genieten, maakte het misschien nog wel zwaarder. ,,Het was lood- en loodzwaar”, vertelt Wassink. ,,Tot aan 32 kilometer ging ik echt super. Toen dacht ik: nog tien kilometer en ik heb hem. Nou, in die laatste tien kilometer kwam de man met de hamer om de vijf minuten langs. Ik ben zelfs nog een keer van de band afgegaan. Ik kreeg een brok in mijn keel, werd emotioneel en moest mezelf echt herpakken.”

Het heerlijke weer deze dagen, vormde een extra uitdaging. ,,Vorige week hebben we gekeken hoe de zon stond en toen zou ik in de schaduw hebben gelopen. Maar de zon staat inmiddels wat hoger aan de hemel, dus liep ik niet meer in de schaduw. Gelukkig hebben lieve buren heel snel een parasol beschikbaar gesteld.”

Goede doel 
Het mooie record levert Wassink een vermelding in het boek van Guinness World Records. Daarbij zamelde ze ook geld in voor het Rode Kruis. Hoeveel geld er is opgehaald, is nog niet bekend.