Triatleten doen aan triathlons. En triathlons worden georganiseerd door organisaties. Organisaties met soms een aantal betaalde krachten, maar vaak ook grotendeels draaiende gehouden door gedreven, enthousiaste vrijwilligers. Niet voor niets vormen vrijwilligers negen van de tien keer het hart van een triathlon. Eén van die vrijwilligers is Sanne Goossen. ,,Ik heb er ontzettend veel plezier in om te helpen, maar ik krijg er ook heel veel dankbaarheid voor terug.”
Goosen is zelf fanatiek triatleet, maar helpt dus ook regelmatig mee bij verschillende wedstrijden. Als vrijwilliger welteverstaan. ,,Meestal zo’n twee, soms drie wedstrijden per jaar.” Regelmatig helpt ze bij diverse aspecten van een triathlon: dan weer in de penaltybox, dan weer langs het parcours maar het liefst bij de inschrijfbalie. ,,Ik vind het leuk om daar dan al die triatleten te zien. Heel veel bekenden kom je dan ook tegen. En het is natuurlijk hartstikke herkenbaar wat ze op dat moment voelen. De ontspanning een dag van tevoren of juist de stress vlak voor de start. Dan komen ze langs met een gescheurde badmuts of met de mededeling dat hun chip kwijt is. Het is gewoon leuk om dan te helpen.”
Zo’n drie jaar helpt Goosen nu al diverse organisaties met het organiseren van hun triathlons. Zo stond ze in Zandvoort, bij de Bosbaan Triathlon, Bij DUIN Triathlon & Duathlon en vooral ook bij Challenge Almere-Amsterdam. ,,De Challenge is gewoon super. Daar ben je als vrijwilliger écht onderdeel van het geheel. Dat komt natuurlijk ook omdat er vrijwilligersborrels worden georganiseerd en omdat er in aanloop naar het evenement een soort briefing voor alle vrijwilligers wordt gegeven. Het is natuurlijk een enorm evenement en daarmee wel iets anders dan een gemiddelde OD of sprintafstand. Dat maakt het heel bijzonder om aan bij te dragen.”
Dat helpen bij een wedstrijd, en dan met name bij Challenge Almere-Amsterdam, vindt Goosen zó leuk dat ze het soms haast lastig vindt om zelf als atleet aan de start te verschijnen. Want, als ze dat doet, kan ze dus niet als vrijwilligster helpen terwijl ze dat eigenlijk te leuk vindt om te missen. ,,Dit jaar doe ik mee aan de halve in Almere, maar volgend jaar ben ik er dan gewoon weer bij als vrijwilligster. Meedoen en helpen: ik vind het echt even leuk. Je krijgt zo ontzettend veel terug van alle triatleten. Vooral heel veel dankbaarheid. Dat is trouwens ook het leuke aan helpen bij Challenge Almere-Amsterdam: je bent daar met zó veel mensen samen. Je ziet overal de rode T-shirts (deze worden gedragen door alle vrijwilligers, red.). Iedereen helpt elkaar, ook al is het niet helemaal ‘je eigen gebied’. Je springt gewoon bij wanneer het kan. Het is echt een eigen wereldje op zich. Ja, een soort familie.”
(tekst gaat onder foto verder)
Volgens Goosen zou het goed zijn als er meer triatleten zijn die zich soms inzetten als vrijwilliger. ,,We vinden het allemaal maar heel normaal dat wedstrijden goed georganiseerd zijn, maar we beseffen ons vaak niet wat een werk daar uiteindelijk bij komt kijken. En dat dat werk vaak al weken van tevoren begint. Als alles goed gaat, hoor je niemand klagen. Maar gaat er een keer iets fout, dan hoor je triatleten al snel morren. Ik denk dan altijd ‘ja, moet je misschien zelf ook eens helpen’. De sport is nu eenmaal aan het groeien en dan is er altijd hulp nodig.”
Goosen roept dan ook zoveel mogelijk triatleten op zich aan te melden om eens als vrijwilliger aan de slag te gaan. ,,En doe het dan vooral met een lach op je gezicht. Dan kweek je veel meer begrip bij de mensen. Neem bijvoorbeeld de beginnende triatleet. Heel vaak weten beginners helemaal niet precies hoe de regels in elkaar steken. Je kunt dan wel gaan bullebakken, maar je kunt ze ook gewoon een beetje helpen. Daar ben ik eigenlijk veel meer van.”
Bij Challenge Almere-Amsterdam lopen jaarlijks zo’n 700 vrijwilligers rond om het evenement in goede banen te leiden. Aanmelden als vrijwilliger kan via de website van het evenement.