Edwin Dasselaar is afgelopen zondag in het Duitse Wilhelmshaven in een tijd van 4:17:26 tweede geworden bij de Middle Distance van de Nordseeman. De wedstrijd werd gewonnen door Alexander Siegmund uit Hamburg. De Groninger Bram Smit haalde met een uitstekende vierde plaats het podium net niet. 

Zowel zaterdag als zondag waren er tijdens de Nordseeman verschillende races. Op zaterdag vonden aan het begin van de dag verschillende scholierentriathlons plaats, terwijl later op de middag een ronde van de Bundesliga Nedersaksen  werd afgewerkt. Op zondag vonden de open wedstrijden plaats: de Middle Distance en de zogeheten ‘Volksdistanz’, een achtste triathlon. De term volksafstand geeft ook goed weer hoe de Nordseeman in Wilhelmshaven beleefd wordt: het is er echt een feest. De omstandigheden waren op de verschillende dagen verschillend: waar het op zaterdag nog veel regende en hard waaide was het weer op zondag gunstig, op een zuchtje wind en een paar druppels regen na bij een aangename temperatuur. 

Tijdens de halve afstand moest er 1900 meter gezwommen worden in een arm van de haven, waar het water redelijk rustig, maar zout is. Het fietsparcours voerde de stad uit, waarna er buiten de stad vijf ronden gefietst moesten worden voor de weg terug de stad in genomen mocht worden. Tot slot moesten er vier rondes van ieder iets meer dan vijf kilometer gelopen worden. 

(tekst gaat onder foto verder) 

Edwin Dasselaar op het podium bij de Nordseeman (Foto: 3athlon.nl)

Edwin Dasselaar heeft de race leren kennen gedurende zijn tijd bij GSTV Tritanium, waar de halve van Wilhelmshaven een populaire wedstrijd is. Edwin is enthousiast over zijn race: ,,Het was supergaaf. Het zwemmen in het zoute water van de haven was even wennen, maar goed te doen. Het fietsen was op een supermooi parcours. Goed asfalt, zo goed als vlak en goed georganiseerde verzorgingsposten. Het doel was om zo constant mogelijk te fietsen. Richting het einde van het fietsen begon het steeds harder te waaien en te miezeren, maar ondanks dat heb ik mijn tijden redelijk vlak weten te houden. Het lopen was zwaar. De looproute bestond uit 4 rondjes over de dijk waar de wind vol op stond. Ook hier was het plan weer: niet te hard van stapel en proberen met zo min mogelijk verval per ronde te lopen. Ook dat ging geheel volgens plan, al waren de stukken wind tegen zwaar om op tempo te blijven lopen.”  Edwin wist aanvankelijk niet dat hij zich in de prijzen gelopen had: ,,Vanwege de verschillende starttijden van startseries en wat estafette-teams had ik pas twee uur na de finish door dat ik tweede was geworden.”

Edwin is na deze prestatie echter niet van plan veel rust nemen: ”Een ontzettend leuke verassing, een mooie start van mijn vakantie en kick-off voor mijn laatste trainingsblok richting de hele van Almere over een kleine maand. Hopelijk heb ik dan weer zulke goede benen.”