Niet alleen de elites kwamen in actie bij de ETU Cup in Holten. Maar liefst 24 Nederlandse junioren gingen van start in de Junior Cup. Quinty Schoens eindigde op een zesde plaats en toonde zich daarmee de sterkste Nederlandse junior. Joey Verlaat zette de beste prestatie neer in het mannenveld.

Twee weken geleden werd Schoens nog zesde tijdens de ETU Junior Cup in Kitzbuhel en bij de ETU Junior Cup in Holton had ze zichzelf het doel gesteld om het nog wat beter te doen. ,,Maar met een plek in de top 10 was ik al tevreden geweest, dus een zesde plaats is echt goed. Ik ben vooral blij dat ik zo dicht bij het podium zit, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht”, vertelt Schoens na haar race.

Met slechts twintig seconden achterstand op de kopgroep kwam Schoens het water uit. ,,Het zwemmen is bij mij vaak een cruciaal punt, maar dat ging vandaag gelukkig goed. Ik moest vooral zorgen dat ik het zwemmen zou overleven en een goede positie kon pakken om daarna volle bak te racen”, vertelt Schoens, die tijdens het fietsen veel op kop heeft gereden. ,,Ik was als eerste bovenop de Holterberg en ook als eerste weer beneden, waardoor ik als een van de eersten aan het lopen kon beginnen.”

In het looponderdeel kon ze de kopgroep echter niet volgen en al snel werd duidelijk dat ze moest strijden om de plaatsen achter het podium. ,,Met dit warme weer is het belangrijk om vanaf het begin je eigen tempo te pakken. Een paar meiden hadden zich flink opgeblazen, dus tactisch heb ik het wel goed aangepakt”, klinkt Schoens tevreden. Uiteindelijk resulteerde haar race in een uitstekende zesde plaats en een tijd van 1:04:32. ,,Ik was blij dat ik binnen was! De warmte maakt het een zware wedstrijd, zeker in die laatste kilometers. Toch blijft Holten altijd een van mijn favoriete wedstrijden. De entourage, de sfeer, de mensen… Ik kom hier heel graag.”

De winst ging naar de Slowaakse Kristina Jesenska, die na 1:04:08 over de streep kwam. De Franse Celia Merle kon in 1:04:17 de tweede plaats veiligstellen en finishte daarmee één seconde voor Amber Schlebusch uit Zuid-Afrika.

Bij de mannen was Joey van ’t Verlaat de snelste Nederlander in de juniorenrace. In het internationale veld eindigde hij op een 26e plaats. ,,Het ging eigenlijk wel goed!” klinkt het na de race. ,,Het zwemmen had wat beter gekund, maar ik kwam Victor tegen bij de eerste boei en ik wist dat als ik bij hem in de buurt zat ik een goede fietser had om mee te rijden”, analyseert Van ’t Verlaat zijn race. ,,Ik heb dus geprobeerd om in zijn voeten te blijven en zo kwamen we tegelijk het water uit. Met een aantal Nederlanders zijn we kop over kop naar de groep gereden en hebben we zelfs nog geprobeerd aan te vallen.”

In zijn afsluitende 5 kilometer kon Van ’t Verlaat nog een aantal atleten oprapen. Last van de hitte had hij niet. ,,Tijdens het lopen merkte ik wel dat het warm was, maar ik kon afkoeling vinden bij de drankposten. Ik presteer meestal vrij goed in de warmte en vond de temperatuur eigenlijk wel lekker.”

Joey van ‘t Verlaat sluit zijn race af met een sterk looponderdeel

Zijn race in Holten geeft Van ’t Verlaat nog een paar laatste aandachtspuntjes om aan te werken voor de Europese Kampioenschappen, die over drie weken plaatsvinden. ,,Ik hoopte vooral dat dit een goede generale zou zijn voor de EK. Ik weet nu waar ik de komende weken mijn focus op moet leggen in de trainingen, dat is het zwemmen. Over de rest van de wedstrijd ben ik tevreden.”

Vorig jaar was Van ’t Verlaat nog 35e in Holten en die prestatie heeft hij vandaag dus ruim overtroffen. Zijn tijd van 59:07 zette hem op iets meer dan een minuut achterstand van de Britse Matthew Willis, die de race won in 56:26 minuten. Tweede werd de Noorse Vetle Bergsvik Thorn in 56:35 minuten en vlak daarachter werd de Portugese Ricardo Batista derde in een tijd van 56:38 minuten.