Lange tijd leek het er op – hoe verrassend dat ook zou zijn – dat Sam Laidlow de jongste Kona-winnaar ooit zou worden. Tot Gustav Iden daar een stokje voor stak en in de slotfase van de wedstrijd definitief toesloeg. Nadat hij eerst Kristian Blummenfelt loste, haalde hij in de laatste kilometers Laidlow in om vervolgens in een parcoursrecord van 7:40:24 de wedstrijd te winnen en zich zodoende tot Wereldkampioen Ironman te kronen.

De wedstrijd was van het begin tot aan het einde spannend: een grote groep favorieten kwam tegelijkertijd uit het water, met Florian Angert als snelste zwemmer. De Duitser kwam na 48:15 minuut uit het water, maar werd gevolgd door bijna dertig man. Angert zou later op de fiets een penalty krijgen, waardoor hij de aansluiting verloor en vervolgens kansloos bleek voor een goede klassering. 

Op de fiets was het aanvankelijk de Australiër Max Neumann die de leiding in de race pakte, maar hij kreeg snel bezoek van de Fransman Laidlow. De twee gingen er samen vandoor, maar na een heleboel verschuivingen achter hen, ontstond er uiteindelijk een kopgroep van vijf toen ook Blummenfelt, Iden en Ditlev aansloten. 

Toch vond Laidlow het tempo in die kopgroep niet hoog genoeg en met nog zo’n vijftig kilometer te gaan, versnelde de Fransman nog maar eens. Verrassend genoeg deed hij dat zo sterk, dat hij bij alle favorieten wegreed en in de vijftig kilometer die volgde, reed hij uiteindelijk ruim vier minuten bij iedereen weg. Ditlev had nog een tegenslag te verwerken toen hij een penalty kreeg en in de laatste kilometer voor T2 vijf minuten langs de kant moest wachten.

Tijdens de marathon was het constant Laidlow aan de leiding, gevolgd door eerst Blummenfelt, Iden en Neumann samen. Neumann was de eerste van de drie die moest lossen en na ongeveer dertig kilometer moest Blummenfelt zijn landgenoot Iden ook laten gaan. Op dat moment hadden de twee al vier minuten van hun zes minuten achterstand goed gemaakt en Iden liep vervolgens in de daaropvolgende kilometers ook die resterende twee minuten dicht. Na 35 kilometer slaagde hij daar uiteindelijk in en passeerde hij Laidlow. Mooi om te zien: Iden gaf een high-five aan Laidlow en dat gebaar werd uiteraard beantwoord.

Lang bleven ze niet bij elkaar, want Iden ging meteen door en sloeg direct een gat. Vanaf dat moment was het niet alleen zeker dat Iden de wedstrijd zou winnen en de wereldtitel zou claimen, maar ook dat hij dat zou doen in een dik parcoursrecord. Dat record stond sinds 2019 op 7:51:13 (Jan Frodeno), maar werd verpulverd door Iden die de race won in 7:40:24. Daarnaast verbrak Iden ook het record van het loopparcours: hij werkte zijn marathon af in de snelste tijd ooit op Kona gelopen: 2:36:15.

De strijd om het zilver en brons werd nog spannend, maar in de slotkilometers kon Laidlow standhouden. Hij finishte als tweede in een tijd van 7:42:24. Kristian Blummenfelt werd derde in 7:43:23.

Van start tot finish heeft 3athlon.nl een ticker met updates bijgehouden. Via deze link lees je álles terug dat er tijdens het WK Ironman op Kona is gebeurd.