De Belgische topatleet Seppe Odeyn volbracht dit weekend, na 239 ritjes richting de top van de Sigarenberg, de ‘Everesting’ challenge: een uitdaging waarbij atleten in totaal 8848 hoogtemeters weg moeten trappen. Ruim vijftien uur bracht de Belg door in het zadel voordat hij eindelijk af mocht stappen. Na bijna 400 kilometer bereikte de voormalig Wereldkampioen duathlon het gewenste aantal hoogtemeters. Dat viel hem een beetje tegen: ,,Mentaal viel het wel mee, maar ik had onderschat hoe traag de hoogtemeters oplopen. Met 40 hoogtemeters per keer, schiet dat niet op…”

‘Ik wil hem voor zijn’ 
Everesting – waarbij je dus zo vaak mogelijk dezelfde helling omhoog rijdt in één rit tot je aan 8.848 hoogtemeters komt, even hoog als de top van Mount Everest – is sinds een aantal jaar uitgegroeid tot een ware hype binnen de wielersport. Zo streepte ook Cameron Wurf deze uitdaging bijvoorbeeld al eens van zijn bucketlist. Odeyn had de challenge al een tijdje op de planning staan, maar werd uiteindelijk door een uitspraak van Marten van Riel – die vorige week een marathon liep op twee gelletjes – over de streep getrokken: ,,Ik loop rond met het idee om te Everesten op Zwift. Ik weet dat de E-hammers wegkapitein (het zogenaamde Belgische online wielerteam, red.) Seppe Odeyn al langer met het plan speelt om dat in het echt, buiten te doen. Ik wil hem voor zijn op Zwift.”

‘Het werd bijna donker toen ik klaar was’
Dat triggerde Odeyn en zo besloot hij sneller dan gepland daad bij het woord te voegen en de fiets op te stappen. ,,Op zich lijkt het me op Zwift iets makkelijker dan in real life, dus ik wilde Marten voor zijn”, vertelt Odeyn in een interview met onze collega’s van 3athlon.be. Zo maakte Odeyn zijn zaterdag vrij in de kalender: ,,Voor dag en dauw ben ik er om vier uur (‘s ochtends, red.) aan begonnen. Het werd al bijna donker toen ik klaar was.”

Honderd kilometer onder de acht uur lopen en ‘trashtalk’ richting Van Riel 
Na 8.848 hoogtemeters, 393 kilometer fietsen, een duurtijd van 15:21 uur en een totaal aantal van 239 beklimmingen en afdalingen van de Sigaarberg, haalde Seppe de denkbeeldige finish. Het was deze week niet zijn enige opmerkelijke prestatie. ,,Ik liep vijf dagen geleden 100 kilometer onder de acht uur. Dat was het doel hè, om sub-8 te gaan. Normaal zou Ironman St-George deze week zijn geweest en daar was ik ook graag sub-8 gegaan”, lacht Seppe. ,,Die 100 kilometer lopen viel overigens best mee. Ik heb er tijdens de Everesting geen last van gehad. En ik wil nog één ding zeggen tegen Marten Van Riel over zijn marathon op slechts twee gelletjes.: wat dacht je van 100 kilometer lopen op drie gelletjes?”, knipoogt Seppe.

Strava gegevens van Odeyn’s extreme fietsrit. (Foto: Screenshot Strava)