Morgen vindt in Denemarken Ironman Kopenhagen plaats. Waar Ironman Maastricht dit jaar alleen voor de vrouwen een pro-wedstrijd was, is Kopenhagen alleen voor de mannen een pro-race. Namens Nederland staat Steff Overmars aan de start: ,,Ik heb er zin in!“

Hoewel het voor Overmars z’n 11e Long Distance race is, weet hij niet zo goed wat hij van de race morgen kan verwachten. ,,Het is mijn eerste Long Distance dit jaar. Met meer dan vijftig profs is het startveld groot en breed, hoewel ik zo’n dertig namen nog niet eerder heb gezien. Daarnaast staan er ook mannen als Boris Stein en Tim Don aan de start, die met een relatief lage klassering nog genoeg punten verdienen om naar Kona te mogen. Ik verwacht niet dat zij heel diep zullen gaan als het niet nodig is. Dan zijn er ook atleten, zoals ik, die helemaal niet met Hawaii bezig zijn.”

Om zeven uur ’s ochtends wordt er morgen in de zee gezwommen. De laatste tijd was bij veel Europese triathlons het zwemmen met wetsuit niet toegestaan door de warmte, maar doordat er in Kopenhagen in de zee wordt gezwommen zijn wetsuits mogelijk ook voor de pro’s toegestaan. Overmars heeft het zwemparcours in ieder geval al verkend. ,,Het water was lekker, niet te koud: het is ook hier lange tijd warm geweest. Ik hoop dat ik bij het zwemmen bij de grote groep zit, zodat ik ook bij het fietsen in de groep mee kan. Dat maakt behoorlijk veel uit. Ook op de toegestane afstand bespaart dat behoorlijk wat energie en het is ook veel makkelijker om in een groep mee te trappen dan om alleen te fietsen.”

(tekst gaat onder de foto verder)

Steff Overmars klaar voor Ironman Kopenhagen (Foto: 3athlon.nl)

Het fietsparcours bestaat uit twee ronden over glooiend terrein, waar het net als in Nederland bijna altijd waait. ,,Het is een snel parcours. Ik ben niet de lichtste, dus zo’n vlak en winderig parcours ligt mij goed. De verkenning was wat lastig, het eerste deel is dwars door de stad, waar veel verkeer is, waardoor ik er nog niet zo goed kon fietsen. Ik hoop dat ik me morgen de eerste 140 kilometer in een groep rustig kan houden, daarna zal het waarschijnlijk breken en wil ik met de besten mee.’’

Na de 180 kilometer moet de fiets in een ondergrondse wisselzone worden gestald. De marathon bestaat uit meerdere rondes en voert door de stad langs veel toeristische plekken, waaronder het beeld van de kleine zeemeermin. ,,Ik heb het loopparcours nog niet verkend, maar het is redelijk rechttoe rechtaan. Ik heb dit jaar hard aan het lopen gewerkt door meer omvang te trainen zonder dat dit ten koste is gegaan van intensiteit. Daarnaast heb ik veel aan techniek gewerkt en doordat ik technisch beter en efficiënter loop, kan ik nu ook meer training aan. Ik hoop dat dit morgen allemaal op zijn plek valt.’’

Overmars heeft nog een paar tips voor de agegroupers: ,,Be patient, het is een lange dag! Vooral aan het begin voel je je top omdat je bent uitgerust, maar laat je niet verleiden te hard van stapel te gaan. Het is natuurlijk erg verleidelijk om harder te gaan rijden als je tijdens het fietsen wordt ingehaald, maar maak een plan en houd je eraan.”