Het had één van de hoogtepunten, of misschien zelfs hét hoogtepunt van het seizoen van Steff Overmars moeten worden: Ironman Copenhagen. Dat liep even anders toen hij gisteren al na 400 meter hardlopen uitviel. Maagproblemen deden hem de das om. ,,Gewoon waardeloos. Ik baal echt heel erg. Ik ben teleurgesteld, maar fysiek gelukkig oké.”

Het is voor Overmars de tweede keer dat hij bij een Long Distance uitstapt. Vorig jaar in Almere had hij materiaalpech, kwam hij op de fiets ten val en nu dus gooiden darmproblemen roet in het eten. Na zeventig kilometer op de fiets begon het en ze namen ook niet meer af. ,,Ik denk dat ik de druk die ik mezelf op leg bij dit soort belangrijke wedstrijden, niet goed aan kan. Die druk draait me eerder de nek om, dan dat het me helpt. Kleinere wedstrijden gaan bijna altijd goed omdat ik daar heel ontspannen aan de start sta. Die zie ik als tussendoortjes.”

Dat is dus heel anders bij zo’n Long Distance, legt Overmars uit. ,,Dan werk je een aantal weken, of eigenlijk zelfs maanden, naar een climax toe. Ik voel dan steeds meer druk, ga meer en meer twijfelen aan de dingen die de afgelopen weken juist goed gingen. Sommigen kunnen daar goed mee omgaan, ik blijkbaar minder. Ik heb al vaker gehad dat ik onverklaarbare kramp kreeg bij wedstrijden die belangrijk voor me waren. Tijdens de Marathon van Utrecht heb ik zelfs een keer moeten uitstappen na vijf kilometer. Toen kon ik geen stap meer zetten.”

(tekst gaat onder foto verder)

Overmars tijdens het fietsen bij Ironman Copenhagen. (Foto: 3athlon.nl)

Voor Overmars is het desalniettemin een raadsel waar de problemen dit keer vandaan kwamen. ,,Aan mijn voeding was niks veranderd. Het was niet bijzonder warm. Het moet haast wel stress gerelateerd zijn. Een voetballer die de Champions League-finale speelt, zal ook meer gespannen zijn dan bij een competitiewedstrijd. Dat is logisch. Dat moet je alleen wel kunnen handelen. Ik moet er wat mee gaan doen, maar denk niet dat ik dit binnen een paar weken oplos. Dit probleem ligt mogelijk wel wat dieper.”

Ergens vindt Overmars het dan ook best lastig om dit bespreekbaar te maken. ,,Voor veel mensen is het een taboe om te vertellen dat ze hier last van hebben. Maar ik denk dat het helpt om erover te praten. Heel veel topsporters hebben er last van, maar zeker ook veel recreanten. En nu ben ik het lekker kwijt en kan ik weer vooruit.”

Het plan van Overmars was om op 22 september de Ironman van Italië te doen. Maar nu twijfelt hij of hij in plaats van Italië zal meedoen aan Challenge Almere-Amsterdam. ,,Dan heb ik wel iets minder tijd (Almere is op 8 september, red.), maar kan ik wel in Nederland blijven en ik ken er het parcours. Ik maak de keuze eind deze week. Ik probeer er in ieder geval zo ontspannen mogelijk in te gaan.”