,,Het ging iedere vijf minuten slechter. Jan zei zelfs al niets meer. Toen hebben ze een traumahelikopter laten komen met een soort antigif; dat hadden ze niet ter plekken.” Steff Overmars en Jan van den Bossche kregen gisteren tijdens een Belgische cross duathlon met een boze zwerm wespen te maken. Van den Bossche wist al dat hij allergisch was en sloeg na de finish meteen alarm. Overmars merkte echter pas toen zijn ogen bijna dicht zaten van de zwelling dat ook hij met een allergische reactie te maken had. 

,,Het is nu ondertussen wel weggetrokken”, reageert Overmars terwijl hij ondertussen samen met Van den Bossche in de auto terug naar huis zit. ,,Het gebeurde in de laatste drie kilometer. Eén van de deelnemers of een wandelaar heeft waarschijnlijk in een wespennest gestaan – van die hele grote hoornaar wespen – en toen werden ze agressief en werd gelijk iedereen gepakt. Na de finish bleken zo’n elf tot twaalf atleten gestoken te zijn. Alleen Jan en ik bleken allergisch dus we gingen heel slecht. We kregen overal bulten en zwellingen.” Het was een gevaarlijke situatie, zeker voor Van Den Bossche die tot wel dertien steken had en een zeer hevige reactie daarop kreeg. 

‘Ineens ging het zo snel’

Een traumahelikopter rukte uit om de atleten medicatie te brengen, waarna het gelukkig snel beter ging. Maar het was echt even eng, vertelt Overmars. ,,Ik wist helemaal niet dat ik allergisch was. Jan wist dat wel en die was gelijk in paniek. Ineens ging het zo snel: armen onder de bulten, opgezwollen ogen en keel.” En dat allemaal werd – in het geval van Overmars – door slechts één hoornaar teweeg gebracht. ,,Ik ben op mijn kruin gestoken. Die wesp zat helemaal vast en moest ik er met geweld uit trekken.” Om de atleten nog even goed in de gaten te kunnen houden, werden ze na een behandeling met onder andere adrenaline naar het ziekenhuis gebracht ter observatie. Terwijl Overmars zich gisteravond – toen we hem spraken – alweer een stuk beter voelde, vertelde hij zojuist weer bij de huisarts te zitten nadat hij met een gezwollen gezicht opstond. 

‘Ik ben helemaal klaar met 2020’

Dit seizoen beschouwt Overmars verder als beëindigd, niet door de wespensteek, maar wel door het coronavirus. ,,Ik ben helemaal klaar met 2020. Ik ga niets serieus meer doen. Ik vind mountainbiken leuk en ik heb mij ingeschreven voor de Hell van Kasterlee in december (vijftien kilometer lopen – 117 mountainbiken en nog eens 30 kilometer lopen, red.). Dat is een bucketlist dingetje en ik heb nu meer tijd voor om daarvoor te trainen. In 2021 ga ik weer triathlons doen. Dan sta ik voor Roth op de lijst. Na zo’n slecht jaar, moet je de mooiste pakken, dacht ik.” 

Zich constant opnieuw motiveren voor twijfelachtige wedstrijden, ziet Overmars niet zitten. ,,Ik raak gedemotiveerd van het voorbereiden op wedstrijden die vervolgens niet doorgaan. Op een gegeven moment is het gewoon klaar en kun je beter zeggen ‘we kappen ermee’; dan weet iedereen waar je aan toe bent.” Dat betekent meer vrijheid om te doen waar je zin in hebt. ,,Nu ben ik wat meer aan het crossen en mountainbiken. Dat vind ik de laatste tijd erg leuk.”

Een derde en zesde plek in het klassement

Overigens presteerde zowel Overmars als Van den Bossche afgelopen weekend niet onverdienstelijk in het combiklassement van Challenge de l’Ourthe over twee wedstrijden in La Roche-en-Ardenne. Helaas werd in beide wedstrijden niet gezwommen vanwege een slechte waterkwaliteit en zo veranderde het format in een bike-run race. De ranking van de ‘normale’ weg duathlon van zaterdag (70 kilometer fietsen en twaalf kilometer lopen) én de cross duathlon van zondag (34 kilometer fietsen en twaalf kilometer lopen) werden bij elkaar opgeteld. Van den Bossche werd uiteindelijk derde overall en Overmars claimde een zesde plek in deze wedstrijd die vele hoogtemeters kende. Het klassement werd gewonnen door de Belg Tim van Hemel.

Overmars na de wedstrijd op de brancard voor behandeling. (Foto: Instagram)