Afgelopen zondag – gisteren dus – behaalde Steff Overmars een record door voor de vierde keer de Weespernieuws Triathlon te winnen. Een mooie laatste test voordat hij aanstaande zaterdag deelneemt aan de hele triathlon van Challenge Almere-Amsterdam. ,,De laatste jaren doe ik hem eigenlijk áltijd voor Almere”, vertelt Overmars over zijn keuze voor deze race. ,,Ik heb het één keer niet gedaan en toen had ik een hele slechte Almere. Dus het is een soort bijgeloof geworden. Aan de ene kant is het fysiek niet het handigste wat je kan doen, maar aan de andere kant doe ik daardoor niet heel veel andere dingen; dus dan rust ik ervoor en erna heel goed uit. Dat lijkt mij alleen maar goed.” We spraken met hem over de wedstrijd in Weesp en blikken vooruit op de hele triathlon van Almere, aanstaande zaterdag.

Een goede prikkel
Deze wedstrijd gaf een goede laatste prikkel dus? ,,Ja, dan moet je alleen wel op de fiets blijven zitten”, lacht Overmars. ,,Dat was heel lomp: ik wilde de wissel uit en dat was een best wel smal stukje. Dus ik wilde opstappen en op mijn schoenen het eerste stukje fietsen. Maar mijn rechterschoen klikte los van het pedaal; dus de schoen viel en ik gleed van mijn schoen af en reed zo het hek in. Dat was niet zo handig. Maar ik reed helemaal nog niet hard: dus het was vooral onhandig en wat tijd verloren, maar geen schade ofzo.”

Gelukkig voor Overmars was zijn voorsprong voldoende om de winst veilig te stellen. Toch had hij dit jaar meer concurrentie dan tijdens andere edities: ,,De afgelopen jaren won ik steeds met overmacht, maar nu was het toch best wel spannend. Want Daan Jacobs (werd uiteindelijk tweede, red) kan heel hard lopen, en doordat ik met fietsen een minuut verspeeld had was het verschil veel minder groot dan andere jaren. En ik wilde eigenlijk niet volle bak lopen – dat hoefde ook niet – maar dan moet je het wel goed uitrekenen zodat je niet de laatste twee kilometers nog volle bak door moet. Maar het was goed genoeg om er een goede prikkel uit te halen.”

Thuiswedstrijd 
Behalve dat de combinatie van de Weespernieuws Triathlon en Challenge Almere-Amsterdam een succesvolle blijkt te zijn, staat de wedstrijd ook bovenaan het lijstje van Overmars aangezien hij zelf uit Weesp komt: ,,Dit is het pareltje van de triathlonsport. Het was leuk. Ik doe het eigenlijk elk jaar, want ik kom uit Weesp dus dan is het altijd leuk om daar terug te komen.” De deelname van de zus van Overmars maakte het een extra leuke dag voor de atleet. ,,Zij deed gisteren voor het eerst mee. Dat was wel heel leuk; om samen een keer aan de start te staan.”

Challenge Almere-Amsterdam
Maar het hoofddoel van dit seizoen lonkt. Over slechts vijf dagen klinkt het startschot van de hele in Almere. Of hij er al klaar voor is? ,,Opzich wel. Het seizoen is verder nog best wel wisselend, maar ja, alles is gericht op deze wedstrijd. Dus ik hoop dat het er ook een beetje uitkomt dan.”

Plan van aanpak
Het wedstrijdplan is vrij simpel. ,,Zo snel mogelijk naar de finish”, lacht Overmars. ,,Nee, ik wil met het zwemmen bij de grote groep blijven. Met fietsen heb ik mijn eigen wattages. Het zal wel iets tactischer worden, omdat de twintig meter afstand niet gehanteerd wordt zaterdag; het wordt weer twaalf meter, omdat het een Europees Kampioenschap is wil de ITU de regels niet veranderen. Dat zal zeker invloed hebben op de wedstrijd. Ik vind twintig meter wel veel eerlijker, maar dat gaat dus niet door. Ik ga vooral bij mijn eigen plan blijven: ik weet wat ik kan en als ik dat doe dan is het een beetje aan de rest wat voor uitslag het wordt.”

Het grote doel
Maar het grote doel is toch wel een podiumplaats op het Nederlands Kampioenschap: ,,Ik wil in ieder geval het NK podium halen. Dat sowieso. Ik was vorig jaar vierde en het jaar daarvoor ook. En top tien in de wedstrijd is altijd een doel. Als ik top tien EK haal en podium NK, dan ben ik heel tevreden.”

Concurrentie 
,,Ik denk ook dat het dit jaar er wel in zit. Evert (Scheltinga, red.) is natuurlijk wel een klasse beter dan de rest nog. Als je ook het PR van Evert ziet; dat is een tijd waar de andere jongens niet aan komen. In Roth had Evert een slechte dag en zelfs aan die tijd komen we niet. Maar daarachter is het denk ik heel spannend. Ik denk dat Erik-Simon (Strijk, red.), Dirk (Wijnalda, red.) en ik allemaal tweede of derde kunnen worden. En Diederik (Scheltinga, red.) misschien, maar ik weet niet of die gaat starten.” Daarmee doelt Overmars op een crash tijdens het fietsen, die vorige week even roet in de plannen van concurrent Diederik leek te gooien. ,,Het zou wel heel jammer zijn als hij niet start. Ik heb altijd leuke wedstrijden tegen Diederik, dus het zou jammer zijn als hij er niet bij is of niet in de vorm is die hij had.”