Met een achtste plaats bij de Europe Triathlon Cup Olsztyn werd Mitch Kolkman vandaag de best presterende Nederlandse elite atleet – in ieder geval bij de mannen – in Polen. Kolkman noteerde een sterke klassering en liet opnieuw zien dat hij ook op internationaal niveau mee kan.

Kolkman finishte niet alleen als achtste, maar zat ook heel dichtbij de winst. Met een eindtijd van 53:08 zat hij slechts twintig seconden van de Britse winnaar Connor Bentley, die op zijn beurt moest sprinten voor de overwinning en een seconde voor Louis Vitiello en twee seconden voor Simon Henseleit bleef. Vervolgens volgden nog vier mannen binnen slechts zeven seconden om daarmee de top zeven te complementeren en daarna volgde Kolkman dus op iets ruimere afstand.

Kolkman legde al meteen een goede basis tijdens het zwemmen, waardoor hij een goede uitgangspositie op de fiets had. Tijdens het lopen kwam hij echter net te kort om op het podium te eindigen: opmerkelijk wel, want Kolkman liep 15:02 over vijf kilometer en dat is op z’n zachtst gezegd geen slechte tijd. Vooraan de wedstrijden liepen ze echter bijna vijftien seconden sneller.

Namens Nederland stonden ook Gjalt Panjer en Jorik van Egdom aan de start. Panjer werd 29e in een tijd van 54:36. Direct daarachter finishte Van Egdom als 30e in een tijd van 54:38. Het zal een ietwat bittere pil zijn voor de Olympiër – die zich dit jaar nog hoopt te kwalificeren voor Parijs – want hij kwam vandaag aanzienlijk tekort voor het niveau dat je nodig hebt op de Olympische Spelen. Niels van Lanen werd 38e in 55:03 en Victor Goené werd 41e in 55:15. Ook Dorian Horsten stond aan de start: hij werd 48e in 55:50.