KOM en QOM hunters kunnen een nieuw abonnement toevoegen aan hun lijstje: dat van Strava. Vanaf vandaag zal het programma namelijk de functionaliteiten voor gratis gebruikers drastisch beperken. Vooral voor liefhebbers van segmenten betekent dit dat zij bijna niet om een upgrade heen kunnen. De abonnementsvorm zal niet langer Strava Summit heten en niet meer verschillende pakketten bevatten, want Strava versimpelt de opties tot slechts een gratis en betaald account. ,,Vanaf vandaag zullen een aantal van onze gratis features die complexer van aard zijn en lastig te onderhouden – zoals het totaalklassement van een segment  – alleen toegankelijk zijn voor betalende gebruikers. We investeren het meest in atleten die dat ook in ons doen.”

Samengevat zal dit de volgende gevolgen hebben:

– Niet betalende gebruikers zien voortaan geen compleet totaalklassement meer. Zij zullen alleen de top tien overall tijden zien en de snelste tien vrouwen. Je kunt je prestatie dus niet meer vergelijken met vrienden, clubs of simpelweg iedere andere gebruiker buiten de top tien. Deze drastische aanpassingen maken de Strava segmenten een stuk minder interessant voor niet betalende gebruikers en zo lijkt datgeen waar Strava voor veel mensen juist bekend om staat haar waarde deels te verliezen.

-Dit totaalklassement zal ook niet langer zichtbaar zijn in het gros van apps van andere partijen. Met 44.000 apps die gekoppeld zijn aan Strava, zitten een hoop app developers sinds gisterochtend – toen Strava vooral voor de kleinere apps onverwachts de stekker eruit trok – met de handen in het haar. Deze apps krijgen nu te maken met foutmeldingen en zullen dus hun programmering aan moet passen. Voor een aantal apps zal dit de moeite echter niet waard zijn aangezien het wegvallen van veel functionaliteiten de app minder interessant maakt.

-Web route builder zal voor gratis gebruikers niet langer beschikbaar zijn. Daarentegen is de feature voor betalende gebruikers verbeterd met Strava Segments en terrein filters. Zo geeft het aan over wat voor terrein bepaalde routes gaan en is er een optie voor extra hoogtemeters. Ook de mobiele app heeft een paar kleine aanpassingen ondergaan als het aankomt op het analyseren van trainingen. Er zijn een aantal nieuwe functionaliteiten, maar het komt met name neer op een nieuw interface.

-De ‘mached rides/runs’ feature – die automatisch je activiteit vergelijkt met die van anderen op een zelfde route – behoort tot het verleden van niet betalende gebruikers.

Exacte gevolgen voor Strava segmenten

Gratis account:
– Top tien tijden van de mannen en vrouwen
– Nieuwe segmenten creëren
– Scherm met segmenten details is beschikbaar, zonder details van het totaalklassement
– Segmenten zoeken en verkennen
– Segmenten markeren
– KOM/QOM’s en personal bests worden tijdens een training aangegeven

Betaald account:
– Gedetailleerd en compleet overzicht van klassement op een segment, inclusief de details van mensen die je volgt, groepen waar je in zit en inzicht in leeftijden/gewicht.
– Resultaten vergelijken en analyseren

Het beïnvloedt de waarde van Strava Segments niet alleen voor de niet-betalende gebruiker, maar ook voor mensen die wel betalen wordt de feature iets minder interessant. Wanneer veel van je trainingsmaatjes en vrienden geen betaalde versie hebben, zullen zij het namelijk niet interessant meer vinden om tegen jou te strijden op een bepaald segment; ze kunnen de resultaten daarvan toch niet zien.

Apps incompleet, ook voor de betalende Strava gebruiker
Apps van andere partijen worden ook voor betalende Strava gebruikers minder interessant aangezien zij ook een beperkt inzicht zullen krijgen in gekoppelde apps. Zij zien alleen hun eigen prestatie, die van de top tien, maar niet die van andere atleten. Om details te zien, moeten zij dus alsnog de app van Strava zelf openen.

Kosten betaald Strava account
Om eerst zelf te ervaren of een betaald account de moeite waard is, biedt Strava een proefpakket van twee maanden aan. Vergeet deze niet tijdig stop te zetten mocht het je niet bevallen, want dan zal je automatisch gaan betalen. Met 60 dollar per jaar zijn deze kosten voor de gemiddelde fanatieke gebruiker overigens te overzien.